(NE)TROPICKOCYKLONÁLNÍ BOHATŠÍ DÉŠŤ V AUSTRÁLII

10.2.2017 8:42 | Autor: Kamil Sojka

Tropická cyklóna to není, přesto to tropická tlaková níže je – v závislosti na úhlu pohledu. Řeč je o oblasti nízkého tlaku vzduchu, která se před několika dny zrodila ve východním sektoru Indického oceánu, konkrétně mezi indonéským ostrovem Jáva a západní Západní Austrálií, jinak řečeno mezi 10 až 20° s. š. neboli v (sub)tropickém klimatickém pásu – takže z ryze zeměpisného úhlu pohledu o tropickou tlakovou níži skutečně šlo.

Jak tak putovala směrem na jih (a posléze na jihozápad), zejména na infračervených snímcích, na nichž dobře vyčnívá masivní (a tedy vysoko sahající) kupovitá oblačnost, nápaditě připomínala tropickou bouři či cyklón v raném stádiu vývoje. V tomto případě však platilo rčení „nesuď knihu podle obalu“, neb ani o jedno nešlo. Potenciál zde byl, zůstal ale nevyužit. Přesto však tato „prostá cyklóna“ významnější srážkové úhrny (a intenzivnější poryvy větru) na západ Západní Austrálie přeci jen přinesla. Tak se na její počínání v krátkosti podívejme.

Začněme na ostrově Barrow. Ten se v údobí od středy 8. 12. 2017 9:00 do čtvrtka 9. 12. 2017 9:00 (tj. za 24 hodin) dočkal 58 mm srážek, přičemž nárazy větru dosahovaly rychlosti až okolo 70 až 80 km/h. Možná nepřekvapí, že se tento 24hodinový srážkový úhrn vepsal do zdejších meteorologických dějin. Průměrné 2 mm srážek byly překonány hned 29krát.

Srážkoměr synoptické meteorologické stanice bydlící na nedalekém ostrově Thevenard byl ještě nasycenější – ve shodném čase zachytil dohromady 84 mm srážek. Thevenard byl díky tomu fakticky 84krát srážkově bohatší než celá Česká republika, která v identické době registrovala 0 mm srážek (až na pár velice malých a tím pádem i zanedbatelných výjimek).

Na letišti Learmonth, které slouží letectvu Australského svazu (Royal Australian Air Force, zkráceně RAAF) a jež leží poblíž Severozápadního mysu, jenž se nachází zhruba 300 km jihozápadně od ostrova Barrow, se déšť spjatý s onou oblastí nízkého tlaku vzduchu angažoval hlavně ve čtvrtek – od středy 8. 12. 2017 9:00 do čtvrtka 9. 12. 2017 9:00 napršelo 17 mm srážek a od čtvrtečních 9:00 do 21:00 přibylo dalších 25 mm srážek s tím, že drtivá většina, přesněji 23 mm, se konala v čase od 9:00 do 15:00. I v tomto případě se jednalo o rekordní déšť, dlouhodobým denním průměrem je tu 1,8 mm srážek.

Kamil SOJKA

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...