PRVNÍ EF1 V NOVÉ ANGLII A „HORKÝ“ ÚNOR V BUFFALU

1.3.2017 8:44 | Autor: Kamil Sojka

6 států, bezmála 163 000 km² (tj. cca 205 % České republiky) suché půdy, jeden jazyk a de facto jedno podnebí (navzdory přioceánské poloze kontinentální) – toť ve zkratce Nová Anglie, která dnes politicky spadá pouze a jen pod Spojené státy americké a kterou konkrétně tvoří Connecticut, Maine, Massachusetts, New Hampshire, Rhode Island a Vermont.

V sobotu 25. 2. 2017 večer ovlivňovala počasí na severovýchodě Spojených států amerických oblast nízkého tlaku vzduchu, což už víme – jak již bylo zmíněno, kanadské město Saint John se díky její přední straně a s ní souvisejícímu přílivu oceánského tepla od jihu dočkalo rekordně teplé soboty i neděle. Nicméně pokud byste se v pátek odpoledne východoamerického času podívali na odrazy z Dopplerových radarů, zajisté byste na trase Severní Karolína – jižní Québec spatřili pásmo poměrně vydatných srážek. To bylo spjato se studenou frontou, která postupovala dále na východ. Jejím rodičem byla zadní strana oné cyklóny, která do této části světa začala nahánět chladnější pevninský vzduch od severu až severozápadu – ten násilně vytlačoval masu teplejšího vzduchu, jež sem dorazila v předešlých desítkách hodin. Výsledkem byla tvorba husté oblačnosti – ani cumulonimby nebyly výjimkou. A na jihu Nové Anglie se postaraly o přepis novoanglických meteorologických dějin.

Jak zmínil pan Breton, náš zaoceánský „komerční“ kolega, na severozápadě Massachusetts, konkrétně v širším okolí města Greenfield, byl cumulonimbus tak mocný, že vyprodukoval tornádo – naši američtí „státní“ kolegové, kteří byli následně na místo činu vysláni, dospěli k názoru, že se jednalo o plně vyzrálé tornádo o intenzitě EF1 – vítr měl dosahovat rychlosti až 177 km/h, spíše ale 130 až 160 km/h. Tornádo se v Nové Anglii sem tam zjeví, avšak ne v pokročilém stádiu zimy – jednalo se o vůbec první oficiální únorové tornádo jak na území Massachusetts, tak také celé Nové Anglie.

A teď se přesuňme do New Yorku, západního souseda Nové Anglie.

A to jmenovitě na jeho západ, přesněji do Buffala, kde se letošní únor rovněž stane legendou. Téměř jistě tou největší. V tomto případě však ne kvůli jevům spojeným s bouřkovou činností, nýbrž kvůli teplotám.

Ve dnech 1. – 26. 2. 2017 se teploty v Buffalu pohybovaly v průměru okolo 34,1 °F neboli 1,2 °C. Tím už byl vyrovnán únor 1998, jenž je (byl) nositelem titulu „nejteplejší poslední třetina zimy všech dob“. Pondělí 27. 2. 2017 se v Buffalu prezentovalo minimem 35 °F a maximem 46 °F, z čehož vyplývá průměrná denní teplota 41 °F čili 5,0 °C – dlouhodobým průměrem této čtyřiadvacetihodinovky je přitom nějakých 29 °F alias -1,7 °C, takže nepřekvapí odchylka +7 °C vyhánějící měsíční průměr nad úroveň 34,1 °F.

Vzhledem k předpokládanému teplotnímu průběhu úterý 28. 2. 2017 se zdá, že se únor 2017 nakonec osamostatní na 1. místě. Na 2. místo tím pádem sestoupí únor 1998 (1,2 °C) a na 3. místě se ocitne doposud stříbrný únor 1984 (1,0 °C). Bronzový únor 1954 (0,6 °C) tedy logicky sestoupí na 4. místo a „bramborový“ únor 1981 (0,5 °C) usedne na 5. místo. Atd.

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...