CYKLÓN ENAWO

5.3.2017 10:38 | Autor: Kamil Sojka

Psala se sobota 4. 3. 2017 9:00 SEČ, když se v těsném sousedství 55° v. d. a 15° j. š. (tj. přibližně 500 km východně od východního pobřeží Madagaskaru a zhruba 4 000 km jižně od Ománu) zdržoval střed tropické cyklóny, která byla na základě přeměny v tropickou bouři pojmenována jako Enawo.

S větrem o rychlosti v okruhu 110 km/h byla klasifikována jako tropická bouře také na pomezí sobotního rána a dopoledne, nicméně v nejbližších desítkách hodin by, alespoň dle sobotních prognóz předpovědních modelů, měla dosáhnout intenzity cyklónu 2. až 3. kategorie, pro který jsou charakteristické větry o tempu až kolem 200 km/h – v odpoledním čase se již jednalo o cyklón 1. kategorie.

Cyklón Enawo by měl začátkem příštího týdne udeřit na Madagaskar a pakliže by jeho trasa přesně odpovídala představám výpočtů výpočetní techniky sloužící meteorologii, bylo by zasaženo, byť jen do určité míry, i metropolitní Antananarivo, které je co do populace větší než naše Praha. S ohledem na majestátné hory lemující celý východ Madagaskaru lze očekávat, že srážky spojené s tropickou tlakovou níží Enawo budou hrát hlavní roli především na jejich návětrné straně (tj. na východním pobřeží neboli mimo Antananarivo).

Nejvíce (nejhůře) by se cyklón Enawo měl projevit v oblasti národního parku Masoala, který by, stejně jako jeho blízké okolí, mohl čelit až cyklónu 2. kategorie, takže větrům o rychlosti okolo 150 až 170 km/h.

Když už jsme byli u toho „návětrného“ deště, tak ještě bleskově odskočme do zámořské Francie, jmenovitě na karibský ostrov Guadeloupe (Malé Antily) – ve čtvrtek 26. 11. 1970 zde napršelo 38 mm srážek čili 38 l vody na m². Na první pohled nic zajímavého, avšak když se k tomu přidá jedna důležitá skutečnost, vše se změní – těchto 38 mm se konalo během pouhé 1 minuty. Aneb přívalový déšť ve velkém stylu. Opodál, na Jamajce, přesněji na území majáku Plumb Point (jižní pobřeží), bylo v pátek 12. 5. 1916 registrováno 198 mm srážek – za 15 minut.

A ještě jedna srážková perla z dob minulých – v indickém městě Čérápuňdží se v letech 1860 až 1861, jinými slovy za 24 měsíců, dočkali z našeho úhlu pohledu naprosto nereálných 40 768 mm srážek. V průměru tedy necelých 56 mm srážek denně. Řečeno po americku: wow!

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...