CONCORD: ZAČÍNAT V 1:00, PADL BY REKORD Z R. 1874

13.3.2017 10:46 | Autor: Kamil Sojka

Více než 100 Českých republik by se vešlo do pole působnosti mohutné oblasti vysokého tlaku vzduchu, která v sobotu 11. 3. 2017 spravovala většinu vzdušného prostoru Severní Ameriky. Nejen pro oblast americko-kanadských Velkých jezer to znamenalo příliv chladnějšího pevninského vzduchu od severozápadu, mrazivé náladě troposféry musel čelit i samotný severovýchod Spojených států, který v tomto případě představují země zvané Maine, New Hampshire a Vermont. Zde se ale pravda do určité míry jednalo také o práci zadní strany tlakové níže, jejíž střed bylo možné nalézt nad východní partií Kanady.

Tak jako tak, sobotní den zde jaro vůbec nepřipomínal. Opak byl pravdou. Kupříkladu v Burlingtonu, nejpočetnějším městě Vermontu, se dočkali nanejvýš -11,7 °C. Tato hodnota se významně vepsala do burlingtonských meteodějin – byť se tu teploty profesionálně monitorují již od letopočtu 1885, takže bez 18 let už půldruhého století, takto nízká nejvyšší denní teplota tady v den s přídomkem 11. 3. ještě hlášena nebyla.

Prakticky totožně na tom bylo také město známé jako Montpelier. Montpelier, nikoliv Montpellier. Pokud jste (byli) vášniví fanoušci seriálu Hvězdná brána (SG-1), určitě pamatuje několikanásobné apelování ze strany plk. Jacka O’Neilla na to, že O’Neill obsahuje dvě el. Jak je vidno, v tomto případě je rozdíl mezi jedním a dvěma el markantní – jedno el odkazuje na metropoli Vermontu, dvě el pak na jižní Francii. Každopádně k věci – v sobotu 11. 3. 2017 bylo v hlavním městě Vermontu naměřeno maximálně -13,3 °C, díky čemuž byl pokořen rekord z 11. 3. 1960, jímž bylo -11,1 °C.

A nyní se přesuňme do Concordu. I tento výraz může na první poslech, zejména má-li kdo větší ambice k letectví, odkazovat na Francii, nicméně v tomto kontextu se samozřejmě jedná o metropoli New Hampshire. Čas je relativní, avšak v sobotním Concordu měla jeho relativnost dosti hořkou příchuť – z meteorologického hlediska beze sporu.

Otázka zní: Proč?

Je to jednoduché, ostatně jako obvykle. V letech 1871 až 2016 a následně ještě až do 10. 3. 2017 (ano, v Concordu jsou profesionální meteorologii věrní už od 70. let 19. století) v tomto koutě Spojených států platilo, že ta vůbec nejnižší nejvyšší denní teplota 11. dne meteorologického jara pochází z ročníku 1874 a že činí -7,8 °C.

Převážná většina soboty 11. 3. 2017 v Concordu setrvala pod mezí -10,0 °C, pouze v odpoledním čase, přesněji v době od 14:00 do 16:00, si teplota vzduchu na chvíli odběhla do „mimoarktické úrovně“ (narážka směřuje na tzv. arktický den, jehož Tmax je nižší nebo přinejhorším rovna -10 °C) s tím, že stopkou jí bylo -8,3 °C.

-8,3 °C je ale přesto méně než -7,8 °C, zdálo by se tedy, že sobota 11. 3. 2017 přeci jen překonala středu 11. 3. 1874. Nepřekonala. V termínu od 11. 3. 2017 0:00 do 11. 3. 2017 1:00 totiž Concord tečoval -7,8 °C, což jak se později ukázalo byla nejvyšší denní teplota. Čili začínat den až v 1:00, tak by se rekordně chladná sobota konala. Ale takto bohužel.

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...