PONDĚLNÍ VERCHOJANSK POKOŘIL 13. BŘEZEN 1978

14.3.2017 6:55 | Autor: redakce

Taktéž na tzv. pólech chladu sídlících na severní a v tomto případě i rusky hovořící polovině Země již jaro pomalu začíná ukazovat svou sílu. Řeč je nyní o severoasijském Ojmjakonu a relativně nedalekém Verchojansku, který je od Ojmjakonu vzdálen cca 600 km jihovýchodním směrem. V podstatě obě místa se nalézají mezi dvěma horskými masivy – pohořím Čerského a Verchojanským pohořím. Kdyby se první zmíněné pohoří jmenovalo Ojmjakonské, možná by to bylo „symboličtější“.

Po zadní straně tlakové výše byl v pondělí 13. března 2017 do východního sektoru Jakutska, největší republiky Ruské federace, hnán teplejší vzduch od jihozápadu až jihu. V Ojmjakonu se tato skutečnost projevila poměrně velkým rozdílem mezi nejnižší a nejvyšší denní teplotou – nad ránem až -43,7 °C (ani omylem neatakováno -53,5 °C z r. 1976), avšak po obědě až -18,3 °C (památných -4,3 °C z r. 1960 ani zdaleka ohroženo nebylo).

Ještě k Ojmjakonu – letošní březen je tu nadmíru teplý, jinak řečeno teplotně silně nadprůměrný. Jeho první třetina, čímž je jmenovitě myšleno období od 1. do 11. března, se prezentovala průměrnou teplotou -24,8 °C, což sice z našeho mírného úhlu pohledu nevypadá kdovíjak přitepleně, ale z toho tvrdého ruského rozhodně ano – odchylka činila +11 °C. Nemluvě o tom, že bylo registrováno hned pět rekordně vysokých denních maxim:

-6,3 °C (4. března), -7,4 °C (5. března), -14,0 °C (7. března), -10,7 °C (8. března) a -7,3 °C (9. března).

A teď už tedy pojďme k věci neboli k památně „horkému“ pondělku ve Verchojansku.

V letech 1885 až 2016 a ve dnech 1. ledna až 12. března 2017 platilo, že historicky nejteplejší 13. březen se ve Verchojansku odehrál v sezóně 1978, kdy se rtuť verchojanského teploměru vyšplhala až na -5,2 °C. Bylo rovněž pravdou, že totální teplotní amplituda této čtyřiadvacetihodinovky byla rovna 57,5 °C. Tím je zároveň známo, jaká je podoba jejího totálního minima. Doplňme jen, že se zrodilo v letopočtu 1957. Nechce-li se Vám namáhat neurony: Jde o -52,3 °C.

-5,2 °C naměřil Verchojansk, když se psala pondělní 16. hodina – už v tuto chvíli bylo více méně jasné, že stávajících rekordních -5,2 °C z ročníku 1978 nepřežije. Nakonec opravdu nepřežilo, ale zase až tak jisté to nebylo – pondělní nejvyšší denní teplota ve finále činila -4,9 °C, 13. březen 1978 byl tím pádem 13. březnem 2017 zdolán „pouze“ o 0,3 °C.

Blížící se Světový den meteorologie je i ve Verchojansku mírně sváteční – je posledním březnovým dnem, kterému se v předešlých 131 letech prozatím nepodařilo přejít přes bod mrazu. Jeho nejlepším výsledkem je nadále -1,5 °C z r. 1989.

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...