SOUL PŘEKROČIL MEZ 23 °C, 7. DUBEN 1981 SE ZAPOTIL

8.4.2017 7:24 | Autor: redakce

Vliv západního okraje poměrně objemné oblasti vysokého tlaku vzduchu se středem orientovaným několik set kilometrů jihovýchodně od velkoměstského Tokia (až kolem 1030 hPa) začal v průběhu dne slábnout a ke slovu se čím dál více dostávala nepříliš hluboká tlakové níže směřující z Čínské lidové republiky přes Žluté moře, Korejský poloostrov a Japonské moře nad otevřený severní Tichý oceán, kde ji vzhledem k nasání chladnějšího vzduchu z Asie čekalo prohloubení. Oblačnosti do sytosti, srážek k tomu rovněž dosti. Toť ve stručnosti meteorologický průběh středy 5. dubna 2017 v Jižní Koreji.

V metropolitním Soulu se tato cyklóna prezentovala celkem 40 mm srážek (a to konkrétně v termínu od středeční 9. hodiny do čtvrteční 9. hodiny), což je docela dost, neboť průměrný dubnový srážkový úhrn činí 65 mm. Znamená to tedy, že Soul během 24 hodin obdržel bezmála 62 % měsíční normy.

Středeční nejvyšší denní teplota byla naměřena kolem poledne a činila 14,2 °C, polovina pracovního týdne tím pádem nezahřála tolik jako úterý, které Soulu dopřálo až 21,8 °C (odchylka +6 °C). Následný čtvrtek s přídomkem 6. duben 2017 taktéž nijak zvlášť žhavý nebyl, jeho maximem se stalo 12,4 °C s tím, že padlo už krátce po půlnoci, jinak řečeno na samém počátku čtvrtečního dne.

Poté pátek 7. dubna 2017 sice odstartoval méně sympatickou (jak pro koho) oblačnou až zataženou oblohou s teplotami mezi 9 až 11 °C, avšak v průběhu dopoledne se lidově řečeno vyčasilo a v odpoledních hodinách již Soul hovořil o skoro jasné obloze. K tomu vanul pouze slabý proměnlivý vítr o rychlosti převážně kolem 5 až 10 km/h. A protože jsme pod 40° s. š., to jest na úrovni jižního Řecka, nepřekvapí, že ani rtuť teploměru nenechalo slunné a povětrnostně poklidné odpoledne v chladu.

V 15 hodin bylo v Soulu 22,8 °C – jednalo se o nejvyšší teplotu od soboty 22. října 2016, kdy, čistě shodou troposférických náhod, bylo maximem 22,8 °C. V období od neděle 23. října 2016 do čtvrtka 6. dubna 2017 se soulské teploty pohybovaly v průměru okolo 3 °C, přičemž celkovým rozptylem teplot bylo -12,6 až 21,8 °C. Jen pro  srovnání – v sousedním Pchjongjangu se shodné údobí dopracovalo k průměrné teplotě 1 °C s tím, že nabídlo vše od minimálních -16,8 °C až po maximálních 22,6 °C.

  1. duben byl v hlavním a největším městě jihokorejského světa nejteplejší v roce 1981, když vyhnal teplotu vzduchu až na 24,0 °C. Protikladného úspěchu dosáhl o 5 let později, kdy teplotní křivku srazil až k -1,0 °C. Totální teplotní amplituda této čtyřiadvacetihodinovky je tedy „jen“ o 3,3 °C nižší než v pražském Klementinu, které se profi monitoringu teplot věnuje o poznání déle, jmenovitě o 199 let.

180 minut po pátečním poledni tedy scházelo „pouhých“ 1,3 °C k tomu, aby padl rekord z letopočtu 1981. Jak to nakonec dopadlo? Byť se 7. duben 1981 kvůli teplotnímu průběhu 7. dubna 2017 trochu zapotil, ve finále mohl zůstat v klidu – páteční nejvyšší denní teplota totiž odpovídala 23,5 °C. Dlouhodobý maximální průměr hovořící o necelých 17 °C i s rezervou atakován byl, na pokoření památných 24,0 °C už ale letošních 23,5 °C nestačilo.

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...