BREST SE DOČKAL NEJVYŠŠÍ DENNÍ TEPLOTY OD R. 1885

10.4.2017 8:32 | Autor: Dagmar Honsová


Masy teplého až horkého vzduchu do Česka častokrát putují od jihozápadu, což je pokaždé krásně (jasně a zřetelně) vidět na teplotních mapách, kdy se nejdříve „červená“ jihozápadní Francie, poté i ta severovýchodní, pak samozřejmě následuje Německo a nakonec země česká, zemský ráj to na pohled. Alespoň dle slov naší hymny. A přesně tak tomu bylo také v závěru předešlého týdne.

Pokud jste náhodou v průběhu sobotního odpoledne zabrousili na nějakou tu mapu zobrazující aktuální teploty v Evropě, určitě jste nepřehlédli, že západní Evropa, kterou je v tomto případě myšleno Portugalsko, Španělsko a Francie, měla co se tepla týče navrch – v jiných částech starého kontinentu nejvyšší odpolední teploty okolo 23 až 27 °C opravdu k vidění nebyly.

Sobotní Francie si ve skutečnosti trochu zaflirtovala s tropickými podmínkami – oblast zvaná Le Cap Ferret (západně od obce Archachon) v 16 hodin hlásila silně letních 28,4 °C, čímž překonala například egyptskou Káhiru, která tou dobou hovořila o necelých 27 °C. Tento cíp země galského kohouta je nicméně pro vyšší teploty přitažlivý, namátkou v úterý 14. dubna 2015 tu bylo až 31,6 °C, takže tu bylo více méně totožně jako v Male, hlavním městě Malediv, které se zastavilo na 32 °C. Než zavítáme zpět do současnosti, respektive do nedávné přítomnosti, tak ještě zmiňme, že sobotní nejvyšší denní teplota byla v Le Cap Ferret rovna 28,7 °C.

Poněkud teplý vzdoušek však před nedělí ošplouchl také samotný západ Francie, kterým je samozřejmě Bretaňský poloostrov, na jehož takřka úplném západě leží Brest, s cca 150 000 obyvateli nejzápadnější francouzské početnější město. Byť tu o možném pokoření hranice tropických 30,0 °C mohli pouze a jen snít, nezvykle teplo tu přesto bylo. Popravdě tu bylo tak nechladno, že se konal nejteplejší 8. duben za celou dobu pozorování, to jest za posledních více než 130 let, neboť brestský teplotní deník sahá až do poloviny 80. let 19. století.

V letech 1885 až 2016 platilo, že ten nejteplejší 8. duben do Brestu zavítal v letopočtu 2011, kdy teplotní křivku vyhnal až na 23,4 °C. Protikladný nejzářivější výsledek je o poznání starší, datuje se totiž na ročník 1911 a je jím lehce záporných -1,2 °C. Z toho tedy vyplývá, že status mrazový již brestský 8. duben poznal, zato ten letní ještě nikoliv. Nebo že by letos?

Když se psala sobota 8. dubna 2017 a její 14. hodina, zaznamenal Brest 22,5 °C – letošní premiérové pokoření meze 22,0 °C. V pátek 8. dubna 2011 ve 14 hodin čidlo brestského digitálního teploměru informovalo o 23,2 °C, z tohoto poněkud omezeného úhlu pohledu lze tedy nabýt dojmu, že tentoroční 8. duben na legendární 8. duben 2011 síly neměl.

Ale měl, ne že ne – o 120 minut později, takže v sobotu 8. duna 2017 v 16 hodin, Brest nabízel příjemnějších a hlavně už rekordních 23,5 °C. To tedy znamená, že 8. duben 2011 a jeho 23,4 °C pozbylo výjimečnosti, jinými slovy Brest prožil teplem nejobdařenější 8. duben od roku 1885.

Bylo by dobré říci, jaká vlastně byla přesná hodnota sobotního denního maxima neboli nového totálního maxima 8. dubna. Takže: 23,8 °C.

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...