UPLAKANĚ U „SIMPSONŮ“, TJ. VE SPRINGFIELDU

1.5.2017 7:08 | Autor: redakce

Ve Springfieldu, jmenovitě v tom missourském, o posledním dubnovém víkendu rozhodně nikterak slunně nebylo. Však jak by mohlo, když zde počasí začala ovlivňovat tlaková níže, velmi svérázná tlaková níže – svou přední stranou přispěla k tomu, že byl do centrálního sektoru Spojených států hnán teplý vzduch z Mexického zálivu. Avšak do toho samého místa byl mezi přední stranou tlakové výše se středem kdesi nad Minnesotou a zadní stranou cyklóny s centrem nad Labradorem, lépe řečeno nad (jiho)východem Hudsonova zálivu, pumpován chladný kontinentální vzduch ze severnějších částí Kanady. Co následovalo je jasné – supercelární žně. Tak jako v letech minulých i budoucích – urputné souboje naprosto nesourodých vzdušných mas budou v tomto koutě světa ještě minimálně po nějakou dobu na „denním pořádku“. Ale zpět do Springfieldu.

I ten zasáhla respektuhodná oblaka známá jako cumulonimby – vše se odehrálo v sobotu 29. 4. 2017. V čase od 7:00 do 19:00, jinými slovy v průběhu 12 hodin, se na springfieldskou půdu sneslo dohromady 79 mm srážek, což je na zdejší poměry opravdu extrémní troposférický počin – průměrný dubnový srážkový úhrn je totiž roven cirka 110 mm s tím, že na 29. 4. připadají 4 mm. V úvodních 7 a závěrečných 4 hodinách soboty 29. 4. 2017 navíc Springfield obdržel dalších více než 20 mm srážek, celkový 24hodinový příděl vláhy tedy překročil mez 100 mm (109 mm), což je de facto měsíční normál.

Od pátečního do sobotního večera bylo springfieldským srážkoměr zachyceno 75 mm srážek, tím byl pokořen stávající rekord pro tento sektor roku, jímž bylo 64 mm (28. – 29. 4. 1983). Že se následně sobotní den zásluhou svých 109 mm stal tím srážkově nejbohatším 60. dnem jara od roku 1888, o tom taktéž žádné spory býti nemohou. Ve skutečnosti se sobota 29. 4. 2017 stala na srážky nejvýznamnějším dnem všech dosud 129 zmonitorovaných dubnů – na 2. místo byl vyexpedován konec dubna 1970, jenž se ve Springfieldu prezentoval až 87 mm srážek.

Sdílejte článek: FacebookTwitter

Choosing Document Sharing Software

board meeting can be tracked and stored In...

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...


Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...

How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...


Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...

Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...