BYL 1. DEN – 1. MÁJ – TENTO MÁJ – BYL REKORDU ČAS

2.5.2017 8:05 | Autor: Kamil Sojka

Prvomájové odpoledne bylo v Česku relativně příjemné, navzdory přibývání oblačnosti, ať už té vysoké či níže orientované, se teploty pohybovaly okolo snesitelných 13 až 17 °C, díky čemuž u nás bylo fakticky stejně jako na severozápadě Islandu, což zároveň znamená, že zase až takové teplo nebylo. Řeč je nyní konkrétně o islandském městě Sauðárkrókur, které leží přibližně 70 km lehce severozápadně od Akureyri neboli cca 2 500 km severozápadně od Aše a jež čítá necelých 3 000 obyvatel. Z našeho úhlu pohledu žádné velkoměsto, nicméně jde o skoro 1 % islandské populace.

V Sauðárkrókuru bylo ve 14 hodin 15,9 °C, jinými slovy zde bylo tepleji než v:

Praze-Libuši (14,8 °C)

Brně (14,7 °C)

Liberci (13,4 °C)

Ústí nad Labem (13,7 °C)

Chebu (14,3 °C)

…a dalších, až na výjimky typu Ostrava (16,0 °C), Plzeň (17,2 °C), České Budějovice (16,5 °C), Pardubice (16,4 °C), Holešov (16,8 °C) a tak dále.

Kam se v pondělí 1. 5. 2017 v Evropě dalo vyrazit za teplem? Jako první by se samozřejmě nabízelo Středomoří, to by však tou nejlepší volbou rozhodně nebylo. Kupříkladu v Itálii se popolední teploty motaly převážně okolo 16 až 21 °C, na jihu a východě Španělska se nejčastěji jednalo o 17 až 22 °C, kupříkladu na Mallorce se 14. hodina prezentovala „jen“ 19,8 °C, v Řecku pravda bylo tepleji, a to 22 až 27 °C, ale tou nejlepší variantou bylo evropské Rusko – i jeho severnější partie.

Východní Evropa byla ve skutečnosti teplotně dosti kontrastní (viz. obr.), Rusům ale počasí přálo, neb bylo jak (velice) teplo, tak i dost často slunečno. Polibkům pod stále čilejšími stropy tím pádem nic nebránilo. A to ani v Syktyvkaru, plus mínus 250tisícovém městě situovaném na 61° s. š., tj. asi 550 km jižně od severního polárního kruhu. Tady bylo na startu právě probíhajícího týdne takové „vedro“, že se letošní 1. máj stál tím vůbec nejteplejším.

V letech 1888 až 2016 v Syktyvkaru platilo, že 1. 5. bylo nejpříjemněji v sezóně 1920, když se rtuť teploměru vyšplhala až na 22,4 °C (opakem je pondělí 1. 5. 1961, kdy se ochladilo až na -13,7 °C).

Jak je vidno, shodou troposférických a časoprostorových náhod se nejlepší teplotní výsledky syktyvkarského 1. máje vždy odehrály v pondělí – jak už možná leckomu došlo, tento fakt zůstal pravdivým (aktuálním) také po pondělku 1. 5. 2017.

Počátek úvodního týdne poslední třetiny tohotoročního jara se v tomto zákoutí Ruska prezentoval silně nadprůměrnými 23,5 °C (odchylka skoro +13 °C), památných 22,4 °C z letopočtu 1920 tedy bylo pokořeno o 1,1 °C. Aneb když se daří, tak se daří.

Sdílejte článek: FacebookTwitter

Choosing Document Sharing Software

board meeting can be tracked and stored In...

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...


Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...

How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...


Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...

Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...