„LÉTO“ MÍŘÍ SPOLU S TLAKOVOU VÝŠÍ NA ISLAND

4.5.2017 8:00 | Autor: Kamil Sojka

Poněkud atypicky od východu se v nejbližších desítkách hodin nad Island nasune poměrně dost vyzrálá oblast vysokého tlaku vzduchu, která by jinak ospalé ručičky islandských barometrů měla vyhnat až nad 1035 hPa, což je na zdejší obecně cyklonálně laděné poměry tak trochu sváteční událostí. Barometrický vrchol by měl dle numerických modelů nastat někdy v pátek, kdy by se celá země měla ocitnout mezi 1035 až 1040 hPa.
Kupříkladu v metropolitním Reykjavíku se v posledních 5 letech (tj. 2012 – 2016) tlak vzduchu pohyboval v průměru okolo 1004 hPa s tím, že celkovým rozptylem bylo 939 až 1038 hPa. Druhá zmíněná hodnota byla zaznamenána na Silvestra 2016 (ten byl tlakově hodně nevyrovnaný, neb začínal na 1005 hPa a končil na oněch bezmála 1040 hPa). Pakliže v následujících dnech Reykjavík pokoří hranici 1038 hPa, zažije jeden z „nejnatlakovanějších“ dnů za posledních několik let. Pokud tedy nebudeme počítat letošní Nový rok – ten Reykjavíku dopřál až 1041 hPa. Letopočet 2017 zdá se vysoký tlak rád.
Pravdou nicméně, že tento tlakovými nížemi velmi oblíbený evropský stát pamatuje ještě extrémnější barometrické hodnoty. Příkladem může být pátek 24. 2. 2006, kdy bylo v Akureyri, po Velkém Reykjavíku druhém největším islandském městě, registrováno až 1048 hPa. Tento záznam v tomto týdnu s nejvyšší pravděpodobností pokořen nebude.
Zmiňovaná anticyklóna, jejíž střed se ve středu odpoledne zdržoval nad Atlantikem mezi Islandem a Skandinávií, začala do ostrovního počasí promlouvat už v průběhu středečního dne, když sem po své zadní straně posílala teplejší vzduch od jihovýchodu. Když se k tomu přidaly sluneční paprsky a především vliv islandského reliéfu, byl mnohde k vidění typický fén, někde i výrazný, například jako v citovaném Akureyri.
Nicméně vůbec největší „vedro“ bylo v cca dvoutisícovém Húsavíku na severu Islandu, jenž je od Akureyri vzdálen přibližně 55 km – už v dopoledních hodinách zde rtuť teploměru dosáhla na úctyhodných 22,7 °C s tím, že v poledne teploměr hovořil o 20,9 °C, díky čemuž tady panovaly de facto identické podmínky jako v Akureyri, které v tu samou dobu informovalo o 20,4 °C. Jen pro zajímavost – v létě 2016 bylo v Akureyri maximem 20,0 °C a v období od 1. 1. 2010 do 2. 5. 2017 tu nebylo více než 24,4 °C, čili středeční přešlap meze 20,0 °C skutečně významným byl.
V severní partii fjordu, na jehož konci Akureyri sídlí, tak jako v Húsavíku, bylo ve 13 hodin 20,9 °C – tuniská Džerba v ten samý moment mluvila o 21,0 °C, z čehož vyplývá, že na severu Islandu bylo jako na jihu Tuniska. A pak že se za teplem má cestovat na jih… 🙂
Ani v oblastech, kde nefénovalo, nikterak chladno nebylo, namátkou Reykjavík se již v 9 hodin mohl radovat z 12,4 °C, čímž mimo jiné překonal naší Prahu (Libuš), která tou dobou pobývala na 11,6 °C. I Brno na tom bylo o krapet hůře, jeho 9. hodina se prezentovala 12,2 °C. A Ostrava, nejmenší člen největší české trojky, se 180 minut před obědem dočkala 9,6 °C, tudíž také zchladila více než v subarktidě situovaný Reykjavík.

Sdílejte článek: FacebookTwitter

Choosing Document Sharing Software

board meeting can be tracked and stored In...

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...


Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...

How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...


Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...

Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...