V KRASNOJARSKU NAPADLO 20 CM SNĚHU

4.5.2017 8:04 | Autor: Kamil Sojka

Leč je v těchto dnech severní polokoule Sluncem osvětlována jako na začátku srpna, který je poslední třetinou meteorologického léta, teploty a obecně charakter počasí tomu mnohokrát neodpovídá. Proč tomu tak býti je velice jednoduché – chvíli samozřejmě trvá, než se po dlouhém „období temna“ vše opět prohřeje. Jinak řečeno současné expedice chladnějších vzdušných mas ze severnějších zeměpisných šířek do jižnějších zeměpisných šířek jsou mnohem „bolestivější“ než v úvodu osmého měsíce. Viz. ruský Krasnojarsk, kde během noci z úterý 2. 5. 2017 na středu nejenže relativně silně mrzlo, ale hlavně napadlo skoro čtvrt metru sněhu.
Důvod je asi všem jasný – invaze méně prohřátého vzduchu ze severních směrů, která, jak už vydatné srážky napovídají, byla do značné míry podpořena (zprostředkována) oblastí nízkého tlaku vzduchu – tak se jím blíže nezabývejme.
Přestože byl úterní den v Krasnojarsku mrazový, když se mu podařilo slevit až na -0,1 °C, žádný sníh k vidění nebyl a odpoledne se teplota vzduchu zastavila na 6,3 °C, což krapet zavání podprůměrností, neb průměrná nejvyšší teplota dne s přídomkem 2. 5. odpovídá 14 °C a nikoliv 6 °C. S průměrnou nejnižší teplotou této čtyřiadvacetihodinovky je to tak, že je rovna necelým 2 °C, úterních -0,1 °C tím pádem až tak podchlazených nebylo.
První sněhové vločky se na Krasnojarsk začaly snášet v úterý večer, kdy již bylo jen zlehka nad 0 °C, přičemž se dále ochlazovalo. Poté se ale koncentrace polétavých ledových krystalků začala rychle zvedat a do středeční 7. hodiny z toho nakonec bylo 18 mm srážek, ze kterých se zformoval 20 cm silný sněhobílý koberec – přesně v 7 hodin 20 cm sněhu a -4,6 °C. Aneb 64. den jara jako vyšitý. Samo sebou, určitě se našli jedinci, které toto počasí uspokojilo.
Jsme sice na jihu centrálního Ruska, avšak o standardní jednání paní troposféry rozhodně nejde. Však se stačí podívat na sněžná maxima předešlých sedmi květnů:
Květen 2016: 19 cm (9. 5.)
Květen 2015: 3 cm (4. 5.)
Květen 2014: 1 cm (7. 5.)
Květen 2013: 0 cm
Květen 2012: 0 cm
Květen 2011: 0 cm
Květen 2010: 1 cm (19. 5.)
Středa 3. 5. 2017 se v Krasnojarsku taktéž prezentovala nejnižší teplotou -5,0 °C. Tato hodnota se v rámci květnových dnů 2010 až 2016 umístila na „bramborovém“ místě, a to za pondělím 10. 5. 2010 (-6,0 °C), čtvrtkem 1. 5. 2014 (-5,8 °C) a pondělím 9. 5. 2011 (-5,2 °C).
V zimě 2016/2017 v Krasnojarsku pobývalo maximálně 39 cm sněhu, polovina právě probíhajícího týdne tedy z 51,3 % vyrovnala její nejsněhobělejší počin. Už teď o víkendu ale Krasnojarsk očekává teploty až přes 20 °C, možná poslední nervový záškub zesnulé zimy tak nebude mít dlouhého trvání.

Sdílejte článek: FacebookTwitter

Choosing Document Sharing Software

board meeting can be tracked and stored In...

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...


Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...

How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...


Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...

Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...