PŘÍM. KRAJ: U POBŘEŽÍ 6 °C, AVŠAK O 55 KM DÁLE 31 °C

5.5.2017 7:24 | Autor: Kamil Sojka

Agzu (rus. Агзу) je malá víska sídlící na východě Ruska přibližně 700 km severovýchodně od Vladivostoku. Od slaných vod Tichého oceánu je vzdálena nějakých 55 km, což je de facto vzdálenost mezi Litoměřicemi a Prahou. Nalézá se v nadmořské výšce okolo 160 m n. m., okolí je však bohaté na majestátné kopce. A ve čtvrtek 4. 5. 2017 zde byla k vidění jak zima, tak i léto – v doslovném smyslu. V brzkých ranních hodinách totiž rtuť teploměru klesla až k -0,2 °C, díky čemuž se zde čtvrteční den stal mrazovým, avšak po poledni se teplota vzduchu vyšplhala až na tropických 31,8 °C. Z toho mimo jiné vyplývá, že teplotní amplituda byla rovna 32,0 °C. Ráno zimní kabát, odpoledne šortky!

Svetlaja (rus. Светлая) je taktéž východoruskou vesnicí a stejně jako Agzu je situována v severní polovině Přímořského kraje. Akorát s tím rozdílem, že přímo hledí na Pacifik – svůj život tráví hned u pobřeží. Tady čtvrteční jitro mrazivé nebylo, byť rozhodně nezahřálo – nejnižší teplota činila 0,7 °C. Během následujících hodin teplotní křivka stoupala, ale na rozdíl od té v Agzu ne nijak nadšeně – nejvyšší teplota odpovídala 8,4 °C. Z tohoto úhlu pohledu tedy Svetlaja byla o 23,4 °C chladnější než Agzu, navzdory tomu, že leží „jen“ o cca 115 km dále. Jen pro lepší představu – 115 km = vzdušná odloučenost Brna a Ostravy (odečteme-li plus mínus 22 km).

Zaměříme-li se na konkrétní část dne: v 16 hodin bylo v Agzu 31,2 °C, zatímco Svetlaja v tu samou chvíli informovala o 6,0 °C. To máme rozdíl 15,2 °C. Brno 240 minut po čtvrtečním obědě hlásilo 17,4 °C – pakliže by na východě Česka panovala stejná situace jako v rozebíraném sektoru Přímořského kraje, nebylo by v Ostravě 16,9 °C, ale 32,6 °C. Stát se toto doopravdy, bylo by počasí mediální hvězdou. A pravděpodobně by asi bylo i velice „bouřkoplodné“. Kdoví.

Do očí bijící teplotní rozdíly však nabídl více méně celý Přímořský kraj, Svetlaja spolu s Agzu ale bila nejvíce. Jako další příklad můžeme uvést velkoměstský Vladivostok, který se před pátkem dočkal nanejvýš 10,2 °C s tím, že třeba ve 13 hodin naměřil 7,5 °C – v Ussurijsku ležícím o cirka 75 km severněji se těšili z až 21,1 °C a namátkou v Anučinu (asi 130 km severovýchodně od Vladivostoku) byli obdařeni až 28,9 °C.

Letní a v ojedinělých případech až tropické teploty se ve čtvrtek 4. 5. 2017 leckde zjevily napříč celým vnitrozemským sektorem Přímořského kraje, kdežto u oceánu se maxima zdržovala někde kolem 7 až 12 °C. Proč tomu tak bylo?

Přímořský kraj se v podstatě ocitl mezi objemnou tlakovou výší se středem x set kilometrů jihovýchodně od Tokia (tj. nad Tichým oceánem) a prostornější tlakovou níží s centrem nad severovýchodem Číny, lépe řečeno nad čínsko-ruským pomezím. Jižní okraj oné cyklóny způsobil, že většinu Přímořského kraje od jihozápadu omýval teplejší kontinentální vzduch. Naopak severozápadní cíp zmiňované anticyklóny se postaral o to, že přímořskokrajské pláže, které jsou z opačné strany chráněny vyzrálými horami, ofukoval chladnější pacifický vánek. Výsledkem byly ony výrazné teplotní kontrasty.

Sdílejte článek: FacebookTwitter

Choosing Document Sharing Software

board meeting can be tracked and stored In...

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...


Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...

How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...


Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...

Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...