RÁNO TROCHU ZIMA, ŽE?

11.5.2017 8:04 | Autor: Kamil Sojka

Pakliže Váš budík ve středu ráno spal spolu s Vámi, moc se Vás to netýkalo, v opačném případě Vám ale určitě neuniklo, že byť se psal 10. květen, venkovní teploty se zjevně dostaly do nějaké časoprostorové deformace, neb takřka polovině poslední třetiny meteorologického jara moc neodpovídaly. Ostatně jako ledové krystalky, které se před příchodem slunečních paprsků uvelebily na stonkách trávy.
Nasměřujeme-li naše oči na naši síť synoptických meteorologických stanic, zjistíme, že se v polovině tohoto decentně osekaného pracovního týdne takřka všude konal mrazový den – jedinou výjimkou byly České Budějovice, které se rozhodly, že nejnižší teplotou bude 0,1 °C. Jinak se ale všude mráz, alespoň symbolický, konal – bez ohledu na nadmořskou výšku.
Středeční nejnižší (ranní) teploty se v České republice pohybovaly v průměru okolo -2,1 °C s tím, že nejchladněji bylo na Lysé hoře, kde rtuť teploměru klesla až k -6,7 °C, a že naopak „nejtepleji“ bylo, odečteme-li zmíněné České Budějovice, v Praze-Kbelích, kde teploměr registroval -0,2 °C. Jen pro srovnání – v sobotu 24. prosince 2016, jinak řečeno na Štědrý den, byla průměrná hodnota vycházející z minimálních teplot rovna nějakým -2,3 °C, z čehož vyplývá, že úvod středy silně připomínal vstup do Vánoc 2016.
Nyní jen tak pro zajímavost některá náhodně vybraná místa, kde byla ve středu 10. května 2017 větší zima než v sobotu 24. prosince 2016:
Doksany: včera -2,3 °C, na Štědrý den 0,9 °C
Cheb: včera -3,0 °C, na Štědrý den -0,3 °C
Liberec: včera -1,9 °C, na Štědrý den -1,6 °C
Plzeň: včera -1,7 °C, na Štědrý den -0,2 °C
Praha-Libuš: včera -1,2 °C, na Štědrý den -0,1 °C
Ve smyslu nížin bylo středeční jitro nejvíce osvěžující v Doksanech, které svými -2,3 °C mimo jiné pokořily jak Svratouch (-2,1 °C), tak také Moskvu (1,7 °C) či dokonce Jakutsk, hlavní město Sibiře, jež nešlo pod -0,9 °C. Dále stojí za zmínku to, že Liberec porazil Milešovkou – navzdory (velmi) rozdílné vertikální poloze se hlavní město severních Čech dočkalo až -1,9 °C, kdežto Milešovka jen -0,4 °C, z čehož zároveň vyplývá, že i v metropolní Praze bylo chladněji než na vrcholu Českého středohoří.
Ostatně jako v Brně, které před čtvrtkem slevilo až na -1,3 °C, zásluhou čehož zchladilo více než například Verchojansk, jenž je v rámci severní polokoule nejdrsnějším místem – zde se středeční jitro prezentovalo nejnižší teplotou -0,4 °C (tj. jako na Milešovce). Takto neteplý 10. květen se v Brně už nějaký ten pátek nekonal, popravdě se jednalo o vůbec první mrazový 10. květen – alespoň ve smyslu právě probíhajícího tisíciletí. Na 2. místo byl odsunut 10. květen 2005 a jeho 0,7 °C a na 3. místo sestoupil 10. květen 2004 a jeho 4,9 °C.

Sdílejte článek: FacebookTwitter

Choosing Document Sharing Software

board meeting can be tracked and stored In...

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...


Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...

How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...


Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...

Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...