DOSTI UPLAKANÁ NOC NA NEDĚLI NA SEVERU KLDR

14.5.2017 8:04 | Autor: Kamil Sojka

Stejně jako v českém sektoru troposféry, také v severokorejském (a přilehlém) teritoriu nejspodnější a pro nás meteonadšence nejzajímavější části atmosféry v sobotu 13. 5. 2017 i v noci na neděli 14. 5. 2017, která je Dnem našich milovaných maminek, chyběla vyspělá tlaková výše, jež by všem dopřála kýžené nekonečné azuro a nespočet slunečních paprsků. Pravda, v tom „tlakovém guláši“, jenž nás před nedělním dnem provázel, se tvořily kumuly a následně i kumulonimby produkující bleskové výboje, hromy a ojediněle i akčnější doprovodné jevy, nicméně lovce bouří pravděpodobně moc nevzrušovaly. Ve výsledku tedy počasí nic moc. Tak pojďme k věci.

Globální předpovědní systém, anglicky Global Forecasting System, jeden z nejznámějších numerických modelů provozovaný americkým Národním centrem pro predikci životního prostředí, anglicky National Centers for Environmental Prediction, zkráceně NCEP, Severokorejce předem informoval o tom, že sobotní večer a následná noc na další den bude na severovýchodě země obohacena o nemalé množství srážek spjatých s relativně hlubokou cyklónou. Och ano, drtivá většina obyvatel KLDR neměla šanci se o tom dozvědět, zdali se tato skutečnost týkala i samotných meteorologů a meteoroložek, o tom možno jen polemizovat…

Tak jako tak, severokorejské synoptické meteorologické stanice součástí celosvětové internetové sítě jsou a každý den celý svět informují o alespoň meteorologickém dění v tomto poněkud izolovaném státě. A zmiňovaná oblast nízkého tlaku vzduchu jim samozřejmě neunikla.

Takže:

Model GFS predikoval, že severovýchodní partii KLDR bude v nočním čase dodáno až přes 100 mm srážek. A měl pravdu chlapec – viz. výpověď synoptické meteorologické stanice sídlící ve městě Kimčchek, jež tráví svůj život při vodách Tichého oceánu přibližně 350 km severovýchodně od metropolitního Pchjongjangu. Je domovem pro zhruba 200 000 lidí.

V období od 13. 5. 2017 15:00 do 13. 5. 2017 21:00 (tj. za 6 hodin) se na Kimčchek sneslo dohromady 44 mm srážek, což je poměrně dost vzhledem k tomu, že průměrným květnovým srážkovým úhrnem je prý nějakých 50 až 60 mm. Avšak hlavní příděl dešťové vody následoval později – v časovém úseku od 13. 5. 2017 21:00 do 14. 5. 2017 3:00 se v kimčchekském srážkoměru ubytovalo celkem 190 mm srážek. Z toho tím pádem vyplouvá na povrch, že v průběhu pouhých 12 hodin Kimčchek obdržel úctyhodných 234 mm srážek.

Za takto vydatnými (extrémními) srážkami stála nejen ona tlaková níže, ale hlavně vliv majestátných hor lemujících více méně celý sever Severní Koreje – Kimčchek se mezi sobotním večerem až nedělním jitrem s ohledem na polohu rozebírané oblasti nízkého tlaku vzduchu ocitl na jejich návětrné straně. Výsledek byl už ve stručnosti (a výstižnosti) popsán.

 

http://savepic.ru/13946368.jpg

Sdílejte článek: FacebookTwitter

Choosing Document Sharing Software

board meeting can be tracked and stored In...

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...


Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...

How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...


Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...

Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...