REKORDNĚ VYSOKÁ VLNA „U“ NOVÉHO ZÉLANDU

24.5.2017 7:04 | Autor: Kamil Sojka

Jste bójka, v klidu ležíte na hladině nikdy nezamrzajícího oceánu, jen tak lelkujete, když se na vás najednou zničehonic vyřítí obří vlna vysoká 19 m a 40 cm – přesně takto by vypadal váš sobotní den (20. květen 2017), pokud byste se coby bójka nacházeli jižně od Nového Zélandu, lépe řečeno zhruba 1 000 km jižně od Jižního ostrova.

V první polovině předposledního květnového víkendu byl vzdušný prostor mezi novozélandským Jižním ostrovem a zmiňovanou bójí (přesněji Antarktidou) terčem poměrně výrazného tlakového gradientu (a s ním souvisejícího velmi silného větru), o nějž se postarala konfrontace vyspělé anticyklóny (až přes 1030 hPa) a vyzrálé cyklóny (až pod 950 hPa). V těchto až na výjimky neobydlených jižních zeměpisných šířkách jsou intenzivní větry na denním pořádku, však tu neustále probíhá boj mezi chladným pevninským antarktickým a relativně teplým oceánským vzduchem.

Citovaná bóje je poměrně nová, její životní poslání totiž započalo ve středu 8. února tohoto roku. Jde zároveň o nejjižnější zakotvenou bóji na otevřeném moři (oceánu) a jen pro zajímavost dodejme, že pracuje pro Novozélandské obranné síly (New Zealand Defence Force) a MetOcean Solutions.

Ona 19,4 m vysoká vlna je tou vůbec nejvyšší, která kdy byla na jižní polokouli bójí zaznamenána – vyvolení, kteří s touto bójkou pracují, nicméně očekávají, že nadcházející zima (červen – srpen) nabídne ještě vyšší vlnu/vlny. Tento názor je logický vzhledem k tomu, že právě v zimním období (stejně jako u nás nad rovníkem) jsou tlakové nepoměry v troposféře nejvýraznější.

Co teď? Vydejme se na Aljašku, neb i ta o víkendu skloňovala hlavně vodu. Akorát trochu jinak – konalo se tady několik rekordních čtyřiadvacetihodinových srážkových úhrnů. Tak se na ně tedy v rychlosti podívejme:

Anchorage:

V největším městě nejsevernější americké země se neděle 21. května 2017 pyšnila celkem 6 mm srážek. Pakliže se Vám tato hodnota zdá dosti nezajímavá, nemáte pravdu. V rámci data se jednalo o třetí nejbohatší příděl srážek od roku 1953. Zlatem obložený trůn nadále spravuje 21. květen 1989, který Anchorage daroval až 12 mm srážek.

Trochu jinak tomu bylo v Juneau, aljašské metropoli. Tu se konec předešlého týdne prezentoval až 39 mm srážek, čímž byl jednoznačně pokořen do neděle legendární 21. květen 1918, jenž zdejšímu zemskému povrchu dopřál až 25 mm srážek.

K těm vůbec nejvlhčím koutům Aljašky patřilo městečko Yakutat, kde po sobě nedělní den zanechal dohromady 83 mm srážek – s velkou rezervou byl atakován 21. květen 1975 a jeho 38 mm srážek.

 

Sdílejte článek: FacebookTwitter

What Is a Virtual Data Room For M&A Transactions?

M&A transactions require sharing large amounts of information with a...

What to Look For in the Best Online Antivirus

avastfreeantivirusdownload.com/what-is-avast-antitrack-premium-key The best online antivirus defends your laptop...

Advance Your Career With a Business Computing Degree

getboardroom.net/best-business-desktop-pc Business Computing is a degree designed to...


Choosing Your Data Room Software

When a business is looking for a secure place to...

Best Data Room Rating

When you purchase a data room, you want to make...

How to Conduct a Successful Remote Board Meeting

boardgreenroom.com/who-is-a-data-engineer The spread of the disease makes it...


How to Choose the Best Data Rooms for Startups

A virtual dataroom (VDR) can be used to share confidential...

How Media Marketing Can Help Your Business

marketingstuff.net/ Media marketing is a rapidly growing and...

Becoming a Business Leader

Many entrepreneurs strive to become business leaders. If you have...