STŘEDEČNÍ VYLETNĚNÝ ANGLICKÝ LONDÝN

25.5.2017 10:10 | Autor: Kamil Sojka

Hlavním režisérem středečního počasí byla tlaková výše – jak v Anglii, tak také ve Francii, v zemích Beneluxu, ve Švýcarsku a mimo jiné také v Německu či u nás v Česku. Naše postavení nicméně patřilo k těm nejhorším – anticyklóna nás pouze „hladila“ svou východní (přední) partií, což se v praxi projevilo přílivem vlhčího a ne tolik teplého vzduchu od severozápadu neboli ze Severního moře, které jak všichni víme spadá pod velkou louži, jež je oficielně známá jako Atlantický oceán.

V poledne u nás 20 °C nikde k vidění nebylo, alespoň co se profesionálního měření týče (sídlí-li Váš rtuťový či digitální teploměr na sluncem oblíbené straně Vašeho domu, bez problému jste se mohli dostat nad hranici 25,0 °C) – k nejteplejším zákoutím evropského srdce patřila například Plzeň (Bolevec), která hovořila o 18 °C (synoptická Mikulka o 16 °C), a dále také Dyjákovice (19 °C), jež si později zdárně zaflirtovaly s 21 °C.

Druhé největší město Evropy – Londýn – na tom bylo o něco lépe, neb v čase 12:00 (plus mínus nějaká ta sekunda) nabízelo 22 °C, přesněji tedy 22,4 °C. Poněvadž máme rádi statistiky, tak se v rychlosti podívejme na to, zdali se jednalo o prozatímně nejteplejší 12. hodinu od letošního Nového roku (jsme v centrálním Londýně, jmenovitě v královském parku sv. Jakuba):

Ano, jednalo, na 2. místo bylo sesazeno 22,3 °C z neděle 9. dubna, která nakonec dosáhla až na čistokrevně letních 25,0 °C. Na 3. místo pak bylo vyexpedováno 22,1 °C z pondělí 22. května, jež tomuto anglickému velkoměstu dopřálo až 24,9 °C. A jen pro zajímavost ještě doplňme, že průměrná polední teplota v období od neděle 1. ledna do středy 24. května činila 10,6 °C (v Praze-Libuši 7,6 °C).

Ve zmíněném údobí, akorát bez 24. května a té zaujatosti na polední čas, se londýnské teploty pohybovaly v průměru kolem 9,2 °C (v Praze-Libuši okolo 5,2 °C) s tím, že největší zima byla v neděli 22. ledna, když rtuť teploměru klesla až k -2,8 °C, a že naopak nejtepleji bylo v onu neděli 9. dubna. I na tomto celkovém rozpětí teplot je jasně patrné, že Praha byla, je a minimálně ještě po nějakou dobu bude o poznání „kontinentálnější“ než Londýn, jelikož na rozdíl od něho slevila až na -16,8 °C, přičemž „zdražila“ až na 27,7 °C.

24,9 °C bylo v Londýně ve středu ve 12 hodin – z toho prostého úhlu pohledu bylo vyrovnáno maximum naměřené o plus mínus 48 hodin dříve. Ihned se nabízí otázka, zda se polovině tohoto pracovního týdne podařilo pokořit 9. duben a jeho 25,0 °C, čímž by se středa pasovala na prozatímně teplem nejobdařenější den letopočtu 2017? Odpovědí je 26,4 °C.

Hoďme nyní naše oční bulvy na předešlé termíny prvních ponovoročních letních dnů ve středním Londýně (a nejvyšší teploty daného 24. května):

2016: 8. května (27,1 °C), 24. května nanejvýš 16,6 °C

2015: 15. dubna (25,0 °C), 24. května nanejvýš 20,1 °C

2014: 19. května (25,7 °C), 24. května nanejvýš 15,7 °C

2013: 19. června (26,3 °C), 24. května nanejvýš 9,2 °C

2012: 22. května (25,3 °C), 24. května až 26,5 °C

 

Sdílejte článek: FacebookTwitter

What Is a Virtual Data Room For M&A Transactions?

M&A transactions require sharing large amounts of information with a...

What to Look For in the Best Online Antivirus

avastfreeantivirusdownload.com/what-is-avast-antitrack-premium-key The best online antivirus defends your laptop...

Advance Your Career With a Business Computing Degree

getboardroom.net/best-business-desktop-pc Business Computing is a degree designed to...


Choosing Your Data Room Software

When a business is looking for a secure place to...

Best Data Room Rating

When you purchase a data room, you want to make...

How to Conduct a Successful Remote Board Meeting

boardgreenroom.com/who-is-a-data-engineer The spread of the disease makes it...


How to Choose the Best Data Rooms for Startups

A virtual dataroom (VDR) can be used to share confidential...

How Media Marketing Can Help Your Business

marketingstuff.net/ Media marketing is a rapidly growing and...

Becoming a Business Leader

Many entrepreneurs strive to become business leaders. If you have...