KDYŽ SKOTSKO = AFRIKA

27.5.2017 6:47 | Autor: Kamil Sojka

I na pány Skoty a dámy Skotky se čas od času usměje štěstí. Dobrým příkladem je den včerejší, který nejsevernějšímu území Spojeného království dopřál hřejivější teploty než nejjihovýchodnější zemi Evropy – Řecku. A nešlo jen o teploty, protože ve Skotsku (a dalších) převládala slunečná obloha, kdežto v řeckém vzdušném prostoru se radostně honila oblaka. Proč tomu takto bylo je vskutku jednoduché – zatímco Ostrovany provázela zadní strana k nám se stěhující anticyklóny a s ní spojený příliv teplého pevninského vzduchu od jihu až jihovýchodu, tak Řekové i Řekyně byli terčem pole nižšího tlaku vzduchu.

Stornoway, hlavní město severoskotských Vnějších Hebrid, v 15:00 hlásilo 21,0 °C – takovéto vedro (jsme na severozápadě Skotska) se tu naposledy odehrálo ve středu 17. 8. 2016 v podobě 21,2 °C. Nutno ale poznamenat, že se jednalo o Tmax, v 15:00 teploměr hovořil o 20,0 °C, to jest přesně o 1,0 °C méně než v tomto roce. Pátek 26. 5. 2017 se tady prezentoval Tmax 23,1 °C.

V přímořské Soluni na severu Řecka se včera v 15:00 museli spokojit s 20,0 °C (k tomu zatažená obloha, nějaké ty kapky deště a do toho pár blesků a hromů), z čehož vyplývá, že ve Stornoway bylo o 1,0 °C jarněji. Obyvatelé Soluně tedy mohli za teplem a sluncem razit na sever Skotska, což se pravda moc často nestává.

Och, copak Stornoway – ve skotském vnitrozemí, přesněji v městečku Aviemore, se v závěru pracovního týdne těšili z úspěšného překročení meze 26,0 °C. Například v těch 15:00 bylo z teploměru možné vyčíst skutečnost, že je venku čistokrevně letních 26,4 °C. No, na zdejší poměry opravdový luxus – hranice 26,0 °C byla v Aviemore naposledy zdolána teď ve čtvrtek, což se nám ale nyní moc nehodí, takže čtvrteční den ignorujme a dojděme ke zjištění, že alespoň 26,0 °C bylo v tomto zákoutí Skotska naposledy viděno v úterý 19. 7. 2016, kdy byla Tmax rovna 26,5 °C. Pche, před sobotou 27. 5. 2017 se Aviemore prohřálo až na 27,0 °C.

Upřímně – v Aviemore na tom byli dokonce lépe než na severu Egypta, poněvadž třeba cca sedmdesátitisícové pobřežní město zvané Mersa Matruh v pátek ve 14:00 hovořilo o skoro jasnu a vyletněných 25,8 °C, což je sice moc pěkné, avšak na skotské jasno a 26,5 °C to nestačilo, byť jen těsně. Čili také Egypťané mohli za teplem a sluncem razit do Skotska.

Teploty okolo 23 až 26 °C nebyly během pátečního odpoledne k vidění pouze v Aviemore, řada dalších koutů Skotska držela krok i se severní Afrikou, byť třeba jen po určitý čas. U vodní plochy nacházející se severně od vísky Garve (plus mínus 70 km severozápadně od Aviemore) se včerejšek v 16:00 chlubil 26,3 °C – a teď pozor – tuniská Džerba v tu samou dobu nabízela „jen“ 24,6 °C! Tmax ale 28,7 °C. Obě místa pak měla společné to, že bylo krásně slunně.

Jak je vidno, pokud byste v pátek 26. 5. 2017 za teplem a sluncem omylem vyrazili do Skotska, rozhodně byste toho nelitovali. Aneb i Skotsko má své dny.

Sdílejte článek: FacebookTwitter

What Is a Virtual Data Room For M&A Transactions?

M&A transactions require sharing large amounts of information with a...

What to Look For in the Best Online Antivirus

avastfreeantivirusdownload.com/what-is-avast-antitrack-premium-key The best online antivirus defends your laptop...

Advance Your Career With a Business Computing Degree

getboardroom.net/best-business-desktop-pc Business Computing is a degree designed to...


Choosing Your Data Room Software

When a business is looking for a secure place to...

Best Data Room Rating

When you purchase a data room, you want to make...

How to Conduct a Successful Remote Board Meeting

boardgreenroom.com/who-is-a-data-engineer The spread of the disease makes it...


How to Choose the Best Data Rooms for Startups

A virtual dataroom (VDR) can be used to share confidential...

How Media Marketing Can Help Your Business

marketingstuff.net/ Media marketing is a rapidly growing and...

Becoming a Business Leader

Many entrepreneurs strive to become business leaders. If you have...