OHLÉDNUTÍ ZA VČEREJŠÍ VELICE TEPLOU NOCÍ

31.5.2017 9:46 | Autor: Kamil Sojka

Včerejší noc v České republice učinila jeden poměrně zajímavý počin – nejvyšší nejnižší teplota byla, alespoň co se sítě synoptických stanic týče, naměřena v horských oblastech, konkrétně na českostředohorské Milešovce, kde mezi pondělní 21. hodinou až úterní 7. hodinou rtuť teploměru neklesla pod 19,7 °C. Například šumavský Březník byl v tomto ohledu o 17 °C chladnější, neb nedlouho po 4. hodině zavítal do rozmezí od 2,0 do 2,5 °C.

Vrchol Českého středohoří však nebyl sám. Hned za ním se totiž na 2. místě ocitla Přimda, která nešla pod 18,8 °C, a z výše položených míst pak ještě dosti exceloval orlickohorský Polom, jenž za teplotní dno považoval prakticky identických 18,0 °C. Protože se však v Ústí nad Labem teplotní křivka rozhodla svůj pád ukončit na 18,4 °C, musel se Polom spokojit s méně půvabným 4. místem, což je docela škoda. Relativně nedaleká Pec pod Sněžkou slevila „až“ na 12,5 °C – díky tomu se stala druhým nejsvěžejším zákoutím Česka, tím prvním byla Lysá hora, která rtuť teploměru strhla ještě o 0,4 °C níže, takže na 12,1 °C.

Z těchto faktů vyplývá, že také veleslavný pražský tepelný ostrov musel před Milešovkou ohnout svůj pomyslný hřbet – v Praze se nejnižší teploty ocitly v prostoru od 15,7 do 17,4 °C. Dále vyplouvá na povrch to, že noční/ranní Milešovka zahřála více než Džerba na jihu Tuniska, která vychladla až na 18,6 °C, z čehož lze vyvodit, že i Přimda měla navrch. Čili by se nabízelo říci, že v noci z pondělí na úterý bylo lepší zůstat v nížinách, avšak jak dokázal například ten Březník na Šumavě, „vedro“ se rozhodně netýkalo všech horských oblastí.

Milešovka sice nakonec tropickou noc nezažila, na jihozápadě Bavorska, jmenovitě v Lahru ležícím u řeky Rýn (tj. u francouzsko-německé státní hranice) mezi Freiburgem a Offenburgem, se jí ale dočkali, poněvadž se jejím minimem stalo 20,7 °C. A nebýt večera, jednalo by se o historickou událost – ačkoliv se v tomto koutě Německa počasí bedlivě sleduje už od počátku 50. let 20. století (od roku 1950), tak až do tohoto týdne platilo, že ta vůbec nejvyšší nejnižší teplota vztahující se na 30. květen činila 16,0 °C (1979).

Jen pro zajímavost – loni se v Lahru 30. květen prezentoval nejnižší teplotou 14,5 °C, tato hodnota se ve smyslu let 1950 až 2016 uvelebila na 6. místě. Následně o rok později v pondělí 29. května 2017 se po obědě vzduch prohřál až na 32,8 °C, čímž bylo pokořeno 30,5 °C z letopočtu 2005. 30. květen byl v Lahru nejparnější v sezóně 2011, když donesl až 31,6 °C – tento výkon zůstává nadále nepřekonán.

Zpět k věci – noc z pondělního dne na ten úterní se severně od Freiburgu chlubila minimem 20,7 °C. To je o 4,7 °C více než na konci 70. let 20. století. Problém je ale to, že ve večerním čase bylo chladněji – ve 23 hodin Lahr hovořil o 18,7 °C. Oněch 16,0 °C z roku 1979 však pokořeno bylo.

Závěrem dobré podotknout, že věru vysoké nejnižší teploty byly v úterý 30. května 2017 spatřeny na mnoha dalších místech, a to jak v Německu, tak také v okolních státech. Prostě bylo hic.

Sdílejte článek: FacebookTwitter

What Is a Virtual Data Room For M&A Transactions?

M&A transactions require sharing large amounts of information with a...

What to Look For in the Best Online Antivirus

avastfreeantivirusdownload.com/what-is-avast-antitrack-premium-key The best online antivirus defends your laptop...

Advance Your Career With a Business Computing Degree

getboardroom.net/best-business-desktop-pc Business Computing is a degree designed to...


Choosing Your Data Room Software

When a business is looking for a secure place to...

Best Data Room Rating

When you purchase a data room, you want to make...

How to Conduct a Successful Remote Board Meeting

boardgreenroom.com/who-is-a-data-engineer The spread of the disease makes it...


How to Choose the Best Data Rooms for Startups

A virtual dataroom (VDR) can be used to share confidential...

How Media Marketing Can Help Your Business

marketingstuff.net/ Media marketing is a rapidly growing and...

Becoming a Business Leader

Many entrepreneurs strive to become business leaders. If you have...