ZABOUŘILO, ZAPRŠELO

7.6.2017 8:13 | Autor: Kamil Sojka

Ať už jste včera honili v pohodlí domova na odrazech z našich radarů nebo přímo v terénu, rozhodně bylo co honit – bouřková činnost byla poměrně uspokojivá. Pravda, američtí lovci bouří by zřejmě po zhlédnutí „českých“ snímků z družice Meteosat příliš honěníchtiví nebyli, nám skromných Čechům to ale určitě stačilo. Však také muselo – nejsme „supercelární“ Spojené státy americké. A minimálně po nějakou dobu ještě nebudeme.

Bouřek bylo celkem dost, kupříkladu v 15 hodin a 30 minut bylo v našem vzdušném prostoru možné napočítat plus mínus (spíše jen to plus) 15 samostatných jader s tím, že více méně všechna byla situována v centrálním sektoru České republiky, především v Jihočeském, Královéhradeckém a Středočeském kraji a na Vysočině. O nějakých 120 minut později, jinými slovy v 17 hodin a 30 minut, naše radary odhalily vyvinuté pásmo táhnoucí se od Telče přes Pelhřimov a Žďárské vrchy až po Orlické hory a sousední Hrubý Jeseník. Sečteno a podtrženo – úterní den nejvíce přál Vysočině a Královéhradeckému a Pardubickému kraji. Prostě východním Čechám…

Bouřky jako takové už všichni určitě dobře známe: Blesky, hromy, někdy přívalový déšť či kroupy, na jedné straně stoupá teplý vzduch – kumulonimbus (paní bouřka) roste, pak se vysoko nahoře ochladí a na druhé straně rychle padá dolů – pakliže je razantnější, musíme pro ovoce namísto na zahradu zase do obchodu. Na jedné straně (velice) pohledné, na té druhé někdy opravdu hrozivé. Nepřipomínají Vám bouřky tak trochu ženy?

No nic, nějaké číslo by to chtělo. Podívejme se na srážky:

Srážkoměry samozřejmě nejsou úplně všude a bouřky někdy (často) bývají dosti lokální záležitostí, nicméně v úterý jich bylo dost, takže se na naší srážkoměrné síti přeci jen nějaké ty zajímavější cifry objevily:

Když se řekne Bílý Újezd, do které části Česka zavítá Vaše mysl? Pokud do severního okolí Rychnova nad Kněžnou ležícího západně od Orlických hor, tak je vskutku zeměpisně velice vzdělaná. A nebo využila Vašeho chytřejší mobilního telefonu a dostupné internetové sítě. Tak jako tak, právě tady bylo rušno – v čase od 14:00 do 15:00 sem zamířilo jedno vyzrálé jádro a výsledkem bylo 47 mm srážek za 60 minut. Na radarech se tato „buřina“ prezentovala až bílou barvou, což znamená pouze jedno – přívalový déšť nebo krupobití (nebo to i to).

Podobně extravagantní hodinové srážkové úhrny (tj. okolo 50 mm a více) se jinak moc neangažovaly, bylo tu třeba pár „dvacítek“ (tj. kolem 20 mm za 3 600 sekund), což ale až tak záživné není, tak se spokojme s tím Bílým Újezdem. Hold nejsme Velké planiny na východě Spojených států amerických, kde čas od času z oblaků padají i jiné věci než dešťové kapky či kroupy.

Není ale všem dnům konec. Navíc – léto teprve začíná…

 

Sdílejte článek: FacebookTwitter

What Is a Virtual Data Room For M&A Transactions?

M&A transactions require sharing large amounts of information with a...

What to Look For in the Best Online Antivirus

avastfreeantivirusdownload.com/what-is-avast-antitrack-premium-key The best online antivirus defends your laptop...

Advance Your Career With a Business Computing Degree

getboardroom.net/best-business-desktop-pc Business Computing is a degree designed to...


Choosing Your Data Room Software

When a business is looking for a secure place to...

Best Data Room Rating

When you purchase a data room, you want to make...

How to Conduct a Successful Remote Board Meeting

boardgreenroom.com/who-is-a-data-engineer The spread of the disease makes it...


How to Choose the Best Data Rooms for Startups

A virtual dataroom (VDR) can be used to share confidential...

How Media Marketing Can Help Your Business

marketingstuff.net/ Media marketing is a rapidly growing and...

Becoming a Business Leader

Many entrepreneurs strive to become business leaders. If you have...