NA FALKLANDY ZAVÍTAL PRVNÍ SNÍH LETOŠNÍ ZIMY

14.6.2017 5:58 | Autor: Kamil Sojka

Pojďme se trochu zchladit:

Zatímco „evropský“ neboli „hlavní“ sektor Spojeného království, to jest Velká Británie a sever Irska, včera zaznamenal nejvyšší teploty povětšinou okolo 17 až 21 °C, tak na „dálném britském jihu“, jímž jihoamerické souostroví Falklandy v podstatě je, registrovali první tvorbu sněhové pokrývky letošní zimy. Postarala se o to tlakové níže – po její zadní straně sem pronikl chladnější a vlhčí oceánský vzduch od jihu. Ostatně jako vždy – jinudy než přes oceán se na Falklandy zima nedostane.

Letištní meteorologická stanice nacházející se na falklandském západě, konkrétně přibližně 15 km jihozápadně od vísky Fitzroy, jež sídlí zhruba 30 km jihozápadně od hlavního města zvaného Stanley (plus mínus 2 000 obyvatel), začala být zchlazována (mokrými) sněhovými vločkami již předevčírem večer, přesně někdy po pondělí 17. hodině. Srážky byly štědřejší, nepřekvapí tím pádem, že rtuť teploměru situovaného 2 m nad zemských povrchem na určitou dobu (asi na 5, 6 hodin) zavítala k bodu mrazu. Z toho vyplývá, že přízemní teplota byla na nějaký čas dostatečně nízká na to, aby ledové krystalky po doplutí k zemi nehlásily fatální kolaps organismu.

Trochu to urychleme – v pondělí 12. 6. 2017 v 18:00 nic, o 60 minut později první náznaky bělosti a za dalších cirka 180 minut již přítomnost 6 cm hluboké (vysoké) sněhobílé deky. Ta však vzhledem k teplotnímu průběhu následujících hodin kapánek zvlhla – pobývání teplotní křivky v sousedství 1 °C (v 5 cm nad zemí pravda bylo trochu chladněji) vedlo k tomu, že v úterý 13. 6. 2017 ve 12:00 toto zákoutí Falkland hlásilo 4 cm mokřejšího sněhu. Ten do konce toho pracovního týdne s nejvyšší pravděpodobností zcela zmizí, neb denní maxima budou, respektive měla by, lézt až někam k 5 °C. Plus mínus.

Synoptická meteostanice „poblíž“ usedlosti Fitzroy pobývá mezi 51 až 52° s. š., což znamená, že svůj pozemský život tráví více méně na stejné zeměpisné šíři jako metropolitní Londýn. A stejně jako on má, kvůli oceánu, poměrně dost mírné zimy – sníh se tady spolu se silnějšími mrazy příliš neangažuje.

Kupříkladu zima loňská, která jako vždy proběhla v období od 1. 6. do 31. 8., se prezentovala nanejvýš 8 cm sněhu (15. a 16. 8.) s tím, že prvním „sněžným dnem“ se stalo pondělí 4. 7., kdy byla půda pocukrována 1 cm sněhu. Co se teplot týče, ty se v průměru pohybovaly kolem 3 °C, přičemž jejich celkovým rozptylem bylo -6,3 °C (14. 8.) až 15,7 °C (27. 6.).

O poznání větší Londýn se ve dnech 1. 6. až 31. 8. 2016 dočkal v průměru 18 °C a ve středu 24. 8. 2016 naměřil až 33,0 °C. Moment, něco je špatně. A jo vlastně – v druhém největším městě Evropy zima probíhá v jiném termínu. Takže znovu: Ve dnech 1. 12. 2016 až 28. 2. 2017 se Londýn dopracoval k průměrné teplotě 7 °C, nejméně teplý byl v neděli 22. 1. 2017, kdy tečoval -2,8 °C, a naopak nejteplejší chvilku prožil v pondělí 20. 2. 2017, když se prohřál až na 17,9 °C. Sněhu bylo velice poskrovnu – v průběhu všech 90 dní ke zrození souvislé sněhové pokrývky (alespoň 1 cm) nedošlo.

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...