(NE)ZDAR TEPLA V USA

15.6.2017 8:03 | Autor: Kamil Sojka

Kapitola první: Jak Baltimore k rekordu nepřišel
Jakým způsobem se asi tak Baltimore, největší, byť v tomto případě ne hlavní město východoamerického státu Maryland, mohl dopracovat k rekordně vysoké nejvyšší denní teplotě? Na první poslech poněkud banální otázka může mít velice komplikovanou odpověď. Pravdou vskutku, že cesta začíná na jihu, o tom žádná. Nicméně její průběh již nabízí nespočet variant. Tlaková níže, nebo tlaková výše? Jeden tlakový útvar, či více tlakových útvarů? A tak dále. Jak vidíte, zdramatizovat se dá naprosto vše – i obyčejný, tedy dle statistik vlastně neobyčejný, průnik masy teplého vzduchu na „dálný“ severovýchod Spojených států amerických.
Věc se má tak, že předevčírem, to znamená v úterý 13. 6. 2017, se Baltimore spolu s celým Marylandem ocitl na západním (zadním) okraji oblasti vyššího tlaku vzduchu se středem nad Atlantickým oceánem. Do americké metropolitní oblasti díky tomu od jihozápadu natékal teplý vzduch mající kořeny v Mexickém zálivu. Výsledek? Úterní rtuť baltimorského teploměru se nakonec zastavila kousek pod hranicí 100 °F, konkrétně na 97 °F čili 36,1 °C. Kdyby Američané brali v potaz desetinná místa, možná by byl registrován nový denní teplotní rekord. Oni je však vážností neobdařují, takže nic – bylo „pouze“ vyrovnáno 97 °F (36,1 °C) z 13. 6. 1956.
Kapitola druhá: Zato „John Foster Dulles“ rekord ustanovil
John Foster Dulles, někdejší americký ministr zahraničí, sice pozemský svět opustil už na konci 60. let 20. století, avšak skrze mezinárodní letiště Washington Dulles International Airport je mezi námi jakože přítomen i nadále. A na rozdíl od relativně nedalekého Baltimoru před dvěma dny rekordem neopovrhnul – druhý den tohoto pracovního týdne se v tomto zákoutí Severní Ameriky pyšnil tečí 95 °F, dle zbytku světa 35,0 °C, načež zlomil vaz památným 94 °F (34,4 °C) z letopočtu 1994.
Kapitola třetí: Snaživý, ale neúspěšný Cleveland
Byť se snaha cení, někdy to nestačí. Ve světě meteorologie, která je do značné míry pouze a jen o číslech, obzvláště. O tomto neoddiskutovatelném faktu se v nedávných desítkách hodin přesvědčil právě Cleveland, skoro nejpočetnější lokalita v příjezerním státě známém jako Ohio.
Ano, drazí zeměpisci, máte pravdu, samotný Cleveland je rovněž příjezerní, neb se přímo dotýká neslaných vod americko-kanadského Erijského jezera.
V pondělí 12. 6. 2017 se clevelandský svět rozžhavil až na 93 °F, to jest 33,9 °C. Tato hodnota byla nadprůměrná, navíc ne málo, bohužel ale pouze stoprocentně napodobila sobotu 12. 6. 1954, jež se logicky taktéž prezentovala až 33,9 °C. A i v úterý 13. 6. 2017 se clevelandská rtuť teploměru vyšplhala až na 93 °F neboli 33,9 °C, zásluhou čehož srovnala skóre s nedělí 13. 6. 1954 a jejími 93 °F čili 33,9 °C. Přesně tak, ignorování desetinných míst může vést k takovému to „déjà vu stavu“.
Co z toho vyplývá?

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...