(NE)SLZENÍ NOČNÍ FRONTY

17.6.2017 8:16 | Autor: Kamil Sojka

Před tím, než se do českého vzdušného prostoru po hlavě vrhla studená fronta, ve čtvrtek vyvrcholil příliv teplého vzduchu. A protože čtvrtečním dnem zároveň skončila první polovina úvodní třetiny letošního meteorologického léta, která Českou republiku spolu s celou severní polokoulí dostává nejblíže ke Slunci, tak některé teplotní křivky protrhly pásku s nápisem 30,0 °C.

Tropický den se 15. 6. 2017 udál například v Plzni, kde bylo evidováno 30,1 °C (Mikulka) a 30,9 °C (Bolevec). Relativně nedaleké Dobřichovice, jež jsou co se tepla týče častým favoritem, rovněž zažily tropický den, když dosáhly až na 30,3 °C. Jako vždy se nabízí nějaké to srovnání s (mnohem) jižnější zeměpisnou šíří, abychom jakože umocnili ten efekt teplosti – v tuto chvíli můžeme sáhnout třeba po vyprahlé Džerbě, která předevčírem stagnovala „už“ na 29,6 °C. Palec nahoru Dobřichovicím (a dalším).
Pokud jste v průběhu čtvrtečního večera, jmenovitě ve 22:00, zavítali na snímky z Meteosatu, určitě jste nepřehlédli frontu, jakoby půlící se frontu – jak v jižním, tak i v severním Německu úřadovala „velká koule kupovité oblačnosti“, zatímco ve středním Německu fronta dosti „zhubla“, podobně jako trup otravných vos mezi „hlavou“ a „ocasem“. A jak se tato fronta, s přídomkem studená, postupně blížila k naší vlasti, její pohublý střed na váze nepřibíral. Spíše naopak.
Zdálo se tedy, že noční přechod studené fronty přespříliš zajímavý nebude. A vlastně ani moc nebyl, pěkná „lajna“ táhnoucí se od jižních Čech až po severní výběžky, jež potěšila i pražské honiče bouří, by sice byla, ale to víte – kdysi už nastaly mnohem uspokojivější bouřkové časy. Ani srážkové úhrny kdovíjak světoborné nebyly:
Výraz „most“ je anglickou verzí českého slova „nejvíc“. V tomto ohledu byla čtvrtečně-páteční noc celkem symbolická, neboť severočeský Most byl právě tím „most“ – jedno z největších měst na severozápadě Čech se ve smyslu nočního času stalo nejdeštivějším místem, neb obdrželo 17 mm srážek. Drtivou většinu (15 mm) dostalo hned na začátku pátečního dne, přesně řečeno mezi 0:00 až 1:00, a to díky tomu, že se přímo nad ním zformovalo v rámci možností pěkné jádro. Ano, ano, řeč je o meteorologické stanici v Kopistech, která přímo v Mostě neleží, avšak na hrad a kopec Hněvín hledí docela s přehledem, takže ji lze považovat za pravou Mostečanku a šmitec.
Vynecháme-li pár spoře osídlených míst umístěných hned za Mostem, tak se při sestupné cestě tabulkou srážkových úhrnů dostáváme do hlavního města – v Praze noční studená fronta uronila až 12 litrů slz na metr čtvereční. Řeč je nyní o Praze-Dubči, jejíž srážkoměr registroval 12 mm srážek. Západní okraj Prahy, letiště Ruzyně, byl obdařen 9 litry dešťové vody, což mu stačilo k tomu, aby se v oné tabulce umístil na 6. místě (budeme-li dané srážkové úhrny zaokrouhlovat na celá čísla).

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...