NEJVYŠŠÍ NEJNIŽŠÍ DENNÍ TEPLOTA OD ROKU 1868?

20.6.2017 5:31 | Autor: Kamil Sojka

Protože je užitý nadpis všezahrnující, jinak řečeno vede k domněnce, že teď někdy, pravděpodobně včera, byla kdesi na Zemi naměřena nová nejvyšší nejnižší denní teplota všech dob, čímž je očividně myšleno období probíhající od r. 1868 až do současnosti, byla by vhodná menší osvěta – titulek hovoří pouze a jen o 19. červnu, nikoliv o všech 365, sem tam 366, dnech. Zároveň je dosti obsahuprostý, neb ani náznakem nenaznačuje, o které zákoutí naší planety se asi tak zhruba jedná. Pravdou je, že hovoří o Concordu na severovýchodě Spojených států amerických.

Konec slovíčkaření, pojďme k věci.

Hlavní město státu New Hampshire bylo v průběhu noci z neděle na pondělí obětí napůl anticyklonálního a zpola cyklonálního přílivu teplejšího vzduchu od jihozápadu. V prvním případě šlo o tlakovou výši se středem několik stovek kilometrů východně od východoamerického pobřeží, v tom druhém o tlakovou níži se srdcem někde nad jihovýchodní Kanadou. A když už jsme u těch tlakových útvarů – u Mexického zálivu se formuje podezřelá oblast nízkého tlaku vzduchu, dle mínění leckterého modelu se v nepříliš vzdálené přítomnosti bude jednat o tropickou bouři či hurikán. Nicméně zpět do Concordu.

V pondělí 19. června 2017 v 8 hodin východoamerického času bylo concordskou meteorologickou stanicí poskytnuto hlášení, jehož obsahem bylo mimo jiné to, že aktuální teplota vzduchu činí 78 °F, v překladu do češtiny 25,6 °C. Hlášení dále hlásilo, že teplotní dno nedělně-pondělní noci bylo stanoveno na 71 °F, z našeho úhlu pohledu na 21,7 °C. Jasná tropická noc.

Nahlédneme-li však do concordského meteorologického deníku, jenž je veden již od ledna 1868, takže už takřka 150 let, neunikne nám, že nejnižší denní teplota odpovídající 21,7 °C a více v Concordu 19. června v letech 1868 až 2016 registrována nebyla. Z toho vyplývá, že včerejších 21,7 °C by se logicky umístilo na zlatém neboli prvním místě, neboť by předběhlo stříbrný 19. červen 1876 a jeho 20,6 °C čili 69 °F.

Vzhledem k pozemské časoprostorové deformaci (tj. pobývání Concordu v minulosti – alespoň vůči České republice) a termínu, v němž byla tato slova psána (v pondělí odpoledne concordského času), bude znalost o přesném osudu concordských 21,7 °C známa až… Takhle – pokud se těchto 21,7 °C skutečně dostane do čela oné pomyslné tabulky, padne o tom zítra blesková zmínka. V opačném případě se něco pokazilo (tj. večerní pokles concordské rtuti teploměru pod hranici 21,7 °C).

Nyní menší odreagování:

Na východě jižního Chile sídlí zhruba půltisícová víska jménem Balmaceda. Okolí krášlí majestátné Andy, ona sama ale svůj život tráví v nadmořské výšce okolo 530 m n. m. Předevčírem, jmenovitě v sobotu večer, tu teplota vzduchu klesla až k -20,8 °C. Současným červnovým totálním minimem je ještě ledovějších -28,3 °C, takže nic světoborného. Vždyť o to také nejde – tím hlavním je to, že pondělní 8. hodina byla obohacena jak o -7,2 °C, tak také o 700 cm sněhu. Sedm metrů sněhu, to určitě – paní meteostanice asi měla dlouhou noc.

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...