EVROPA DVOU TVÁŘÍ

22.6.2017 7:21 | Autor: Kamil Sojka

Dle Američanů 27,9 °C, podle Čechů 28,8 °C, v souladu s hlavními synoptickými termíny 28,5 °C… Ať už tak či onak, v úterý 20. června bylo ve francouzské metropoli opravdu horko. V parku Montsouris se rtuť teploměru vyšplhala až na 34,6 °C – pouze 0,2 °C chybělo k tomu, aby bylo pokořeno do úterka legendárních 34,7 °C z 20. června 2005.

A pokud by první polovina letošního ročníku tenisového French Open (Roland Garros) probíhala také ve středu 21. června, na samém počátku astronomického léta 2017, opět by bylo jasným vítězem počasí, poněvadž by zase rozdávalo jednoho „kanára“, možná lépe řečeno „fénixe“, za druhým – včerejšímu dni se v Paříži podařilo prolomit hranici 35,0 °C, díky čemuž byl atakován po dlouhá desetiletí nepokořitelný 21. červen 1876, jenž nabídl až 34,8 °C. Ve 14 hodin hlavní město země galského kohouta nabízelo 35,5 °C, konečnou podobou nejvyšší denní teploty se stalo 36,9 °C.

Paříž ale nebyla sama, pro provozovatele venkovních koupališť spásné, pro mnohé však velice úmorné teploty kolem 34 až 37 °C po středečním obědě dělaly společnost většině francouzského i sousedního španělského národa. Nemluvě o tom, že i v Anglii, nejvíce v té jižní, se zas ve velkém skloňovalo sousloví třicetistupňové hic. V Evropě (jiho)západní ve skutečnosti popolední teploty dosahovaly vyšších hodnot než na severu Alžírska, Egypta, Libye nebo Maroka.

Dejme tomu Rhodos v 15 hodin hovořil o 27,0 °C, jinde to ve shodný moment vypadalo následovně: Le Mans 35,9 °C, Orléans 35,6 °C, Bordeaux 35,3 °C, Toulouse 35,1 °C… Dále třeba Londýn (Heathrow) o 60 minut dříve evidoval 33,2 °C – v egyptské Káhiře ve stejnou dobu čelili jen 31,0 °C. A takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna.

Dle Američanů nějakých 1,6 °C, podle Rusů přibližně 0,6 °C, v souladu se všemi dostupnými měřeními plus mínus 1,3 °C… Tak jako tak, předevčírem na severu Evropy, jmenovitě v ruské vísce Lovozero, příliš letně nebylo. Opak je pravdou – včera ráno zde dokonce ležely 3 cm sněhu, byť mokrého a v popoledním čase už imaginárního. Zatímco tedy Francouzi vstoupili do léta skutečně letně, Rusové v Lovozeru zvolili zimu. A nejen oni.

Ani relativně nedaleký Murmansk, největší město za severním polárním kruhem, na tom nijak zvlášť dobře nebyl. 20. červen sem přinesl v průměru 3 °C s tím, že 21. červen ještě o 1 °C slevil, přičemž jeho úvodní minuty donesly až 0,2 °C – být ještě o necelý stupeň Celsia chladněji, padl by 21. červen 1998, který murmanskému lidu dopřál až -0,5 °C. Mimo jiné jde o poslední den června, v němž teplotní křivka klesla pod 0,0 °C.

Zimní ráz počasí samozřejmě nedělal společnost pouze Rusům, svou pozornost zaměřil i na přilehlé Finy a Nory. V omezené míře taktéž na Švédy.

Závěrem ještě do Lovozera: Letní sníh tady byl naposledy spatřen… No už dlouho ne. Přinejmenším v letních sezónách 2007 až 2016 se neodehrál ani decentní poprašek, natožpak 3 cm, alespoň dle tvrzení zdejší meteorologické stanice.

 

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...