REKORDNÍ SUPERCELA V ILLINOISKÉM ROCKFORDU

1.7.2017 7:48 | Autor: Kamil Sojka

o zadní straně pole nižšího tlaku vzduchu byl do centrálního sektoru Spojených států, jmenovitě do Iowy, Minnesoty, Jižní a Severní Dakoty, od severozápadu naháněn méně prohřátý vzduch z Kanady. Samo o sobě nic zvláštního, avšak problém byl v tom, že ve stejnou chvíli byl praktický celý východ nejvlivnější země na Zemi pod nadvládou oblasti vyššího tlaku vzduchu s tím, že na trase Texas – Iowa se angažovala její západní partie. To v praxi znamenalo, že k Velkým jezerům od jihozápadu proudil teplejší vzduch mající kořeny až v Mexickém zálivu. Vaší pozornosti určitě neuniklo, že v Iowě (a jejím přilehlém okolí) čelili jak onomu cyklonálnímu severozápadnímu, tak také tomu jihozápadnímu anticyklonálnímu větru. Výsledek je asi jasný – konvektivní činnost. Výrazná konvektivní činnost.

Masivní kupovitá oblačnost obohacená nejen o silné vzestupné proudy, ale taktéž o „sloup rotujícího vzduchu“ v centrální (hlavní) části v průběhu noci ze středy 28. 6. 2017 na čtvrtek zavítala také do vzdušného prostoru severního Illinois, kde mimo jiných sídlí Rockford, přibližně stopadesátitisícové město, jehož průměrná roční teplota se pohybuje okolo 6 °C. Aktuální podobou zdejšího totálního minima je -32,8 °C (10. 1. 1982), v opačném smyslu se jedná o 44,4 °C (14. 7. 1936).

Ve středu kolem 20:15 illinoiského času se v sousedství Rockfordu zformovalo první tornádo – naši zaoceánští kolegové mají jasno v tom, že šlo o kategorii EF1, pro níž jsou charakteristické větry o rychlosti okolo 140 až 180 km/h. Svou pozemskou pouť, jež byla dlouhá zhruba 10 km, zakončilo plus mínus 6,5 km jižně od Belvidere, které zleva tečuje Rockford. Druhá velká tromba se z oblaků spustila o cca 8 minut později, takže krátce před 20:25, a byla slabší – ušla pouze půldruhého kilometru. Čili jak je vidno, o žádné bestie se nejednalo, možná tím pádem nepřekvapí, že tímto způsobem středeční (čtvrteční) supercelární bouře do rockfordských meteorologických dějin nevstoupila.

V kontextu srážkovém už však rozhodně ano – v posledních desítkách minut středečního dne bylo registrováno dohromady 86 mm. A protože v dopoledním a odpoledním čase předcházelo dalších 18 mm, finální sumace středečních srážkových úhrnů skončila na 104 mm. Tím bylo nekompromisně pokořeno 55 mm z 28. 6. 1929. Nutno podotknout, že rockfordský meteodeník začal psát svůj příběh již v r. 1893, jinými slovy před 124 lety.

A když už jsme u těch srážek:

Německý metropolitní Berlín sice v předešlých desítkách hodin žádné supercele nečelil, avšak jedna „stacionární“ a dosti sebevědomá fronta byla dostatečnou kompenzací – na severozápadě německé metropole, v Reinickendorfu, evidovali 200 mm srážek. Něco takového se tu v závěru června stalo teprve poprvé, přitom se tady meteorologické záznamy vedou už od letopočtu 1963 – na stříbrnou pozici sestoupilo 35 mm ze sezóny 1970.

Sdílejte článek: FacebookTwitter

What Is a Virtual Data Room For M&A Transactions?

M&A transactions require sharing large amounts of information with a...

What to Look For in the Best Online Antivirus

avastfreeantivirusdownload.com/what-is-avast-antitrack-premium-key The best online antivirus defends your laptop...

Advance Your Career With a Business Computing Degree

getboardroom.net/best-business-desktop-pc Business Computing is a degree designed to...


Choosing Your Data Room Software

When a business is looking for a secure place to...

Best Data Room Rating

When you purchase a data room, you want to make...

How to Conduct a Successful Remote Board Meeting

boardgreenroom.com/who-is-a-data-engineer The spread of the disease makes it...


How to Choose the Best Data Rooms for Startups

A virtual dataroom (VDR) can be used to share confidential...

How Media Marketing Can Help Your Business

marketingstuff.net/ Media marketing is a rapidly growing and...

Becoming a Business Leader

Many entrepreneurs strive to become business leaders. If you have...