JITRO VČEREJŠÍ PONĚKUD VLAŽNĚJŠÍ

15.7.2017 8:15 | Autor: Kamil Sojka

Zběžná rekapitulace nedávné povětrnostní situace:

V průběhu středečního odpoledne se do České republiky začala od západu nasouvat oblast vyššího tlaku vzduchu. Zároveň však nad severním Německem pobýval střed oblasti nižšího tlaku vzduchu, pravda nikterak významné, která se prosazovala také v našem vzdušném prostoru. Byť tato slábnoucí tlaková níže relativně kvapně postupovala dále na východ, večerní a noční konfrontaci s přední stranou zmiňované tlakové výše se nevyhnula. V důsledku toho nejen v Krušných horách přechodně dosti oživly anemometry. Rovněž k nám pronikl chladnější vzduch od severozápadu, což se mimo jiné projevilo včera ráno po anticyklonálně laděné noci.

V sousedních Drážďanech se páteční ráno prezentovalo až 9,1 °C – v letech 1935 až 2016 byl 14. červenec nejchladnější v roce 1990, když slevil až na 8,8 °C. Hned za ním byl 14. červenec 1971, jenž teplotu vzduchu stáhnul až na 9,3 °C. A bronz v tomto kontextu do nedávna patřil 14. červenci 1972, který do metropole Saska přinesl až 9,4 °C. Celkově Drážďany ve zmíněném období registrovaly pouze šest 14. červenců, kterým se podařilo sejít pod hranici 10,0 °C.

U nás zase skóroval Liberec – hlavní město severních Čech v úvodu pátečního dne naměřilo až 5,0 °C. Tato hodnota nejenže se stala tou nejnižší od pátku 2. června (4,9 °C), ale, což je důležitější, postarala se o to, že padl rekord ze 14. července 1971, a to 6,0 °C. Popravdě, v pátečním ranním Liberci byla větší zima než například ve Verchojansku (5,9 °C), v Jakutsku (13,5 °C) či dokonce v Longyearbyenu na Špicberkách (5,8 °C).

Do naprosto identické situace se dostala také východnější Přibyslav, která rovněž evidovala až 5,0 °C, takže i zde byl vstup do posledního dne pracovního týdne svěžejší než v Arktidě. Ostatně jako v Holešově a více méně i v Ústí nad Orlicí – v prvním případě až 5,6 °C, v tom druhém až 5,8 °C, z čehož vyplývá, že menší Ústí stoprocentně napodobilo polární Longyearbyen.

Klasiky samozřejmě nezklamaly:

Kvilda spolu s Jizerní slatí tečovala -3,4 °C. Obě tyto „ledové dámy“ díky tomu pokořily nejsevernější (synoptickou) meteorologickou stanici na světě, jež sídlí na grónském mysu Morrise Jesupa, u níž se včerejší jitro chlubilo nějakými -2 °C. Tím však výčet zákoutí českého světa nabízejících -3,0 °C a méně tak nějak končí. Je polovina léta, tak ještě aby ne.

5,8 °C nicméně nebylo hlášeno pouze v Longyearbyenu nebo v Ústí nad Orlicí, taktéž ve středním Nizozemsku, konkrétně v Deelenu, spatřili tuto hodnotu. Akorát ne včera, nýbrž loni – do hlubších Celsiových hlubin prozatím zdejší 14. červenec nezavítal. Alespoň ve smyslu let 1951 až 2017. Letošních 7,9 °C přesto špatně neskončilo, neb předběhlo 8,1 °C ze 14. července 1958, zásluhou čehož se ocitlo na 8. místě za 7,3 °C ze 14. července 1972.

PS: Lomnický štít včera ve 20 hodin hlásil 1 cm mokrého sněhu – první červencová sněhová pokrývka od čtvrtka 3. července 2014, kdy byl pocukrován 3 cm sněhu.

Sdílejte článek: FacebookTwitter

What Is a Virtual Data Room For M&A Transactions?

M&A transactions require sharing large amounts of information with a...

What to Look For in the Best Online Antivirus

avastfreeantivirusdownload.com/what-is-avast-antitrack-premium-key The best online antivirus defends your laptop...

Advance Your Career With a Business Computing Degree

getboardroom.net/best-business-desktop-pc Business Computing is a degree designed to...


Choosing Your Data Room Software

When a business is looking for a secure place to...

Best Data Room Rating

When you purchase a data room, you want to make...

How to Conduct a Successful Remote Board Meeting

boardgreenroom.com/who-is-a-data-engineer The spread of the disease makes it...


How to Choose the Best Data Rooms for Startups

A virtual dataroom (VDR) can be used to share confidential...

How Media Marketing Can Help Your Business

marketingstuff.net/ Media marketing is a rapidly growing and...

Becoming a Business Leader

Many entrepreneurs strive to become business leaders. If you have...