V BUFFALU PADL 61LETÝ REKORD

15.7.2017 8:18 | Autor: Kamil Sojka

V Buffalu na západě amerického New Yorku nedávno, přesně řečeno ve čtvrtek 13. 7. 2017, padl 61 let starý rekord. Nikoli teplotní, nýbrž srážkový.

Vše se odehrálo v dopoledním a částečně také v odpoledním čase, kdy nejeden kout newyorského západu čelil kupovitým vrtochům ze strany pozvolna se vyplňující cyklóny, která mířila z oblasti Velkých jezer směrem na východ do Atlantického oceánu, kam však pro svou slabost nedorazila. V nejbližších desítkách hodin bude počasí nad největšími severoamerickými jezery a jejich blízkým i vzdálenějším okolím diktovat celkem smysluplná anticyklóna, plánujete-li tedy nejbližší přítomnost strávit právě tady, rozhodně můžete deštníky nechat doma.

Od rána až do večera oblačno až zataženo, spíše to druhé, k tomu nanejmíň 20,0 °C (večer) a nanejvýš 26,1 °C (po obědě) – dne 13. 7. 1936 byla nejnižší denní teplota v Buffalu rovna 23,9 °C, vyšší se zatím v období od r. 1873 nekonala, naproti tomu dne 13. 7. 1888 teplotní křivka slétla až k 9,4 °C. Dodnes neatakováno. Loni Buffalo v teplotně minimálním smyslu naměřilo 23,3 °C – pouze 0,7 °C chybělo ke zrodu nejteplejší nejnižší denní teploty vztahující se na 43. den počasového léta.

Jak bylo řečeno, předevčírem si buffalský lid mnoho slunečních paprsků neužil. Zato dešťových kapek bylo více než dost – v čase od 8:00 do 11:00 oblačnost dodala 44 mm srážek s tím, že v následujících 180 minutách jich připadala dalších 14 mm. Během 6 hodin tudíž 58 mm deště. Přestože se na první pohled může zdát, že o nikterak extrémně extrémní počin nešlo, buffalské statistiky mají jasno.

Jmenovitě v tom, že takto vydatný příděl vláhy v minulých více než 140 dnech s přídomkem 13. 7. pozorován nebyl. Až do loňska platilo, že totálním srážkovým maximem této čtyřiadvacetihodinovky je 47 mm z r. 1956. Momentálně bronzovým je pondělí 13. 7. 1885, které Buffalu dodalo 32 mm srážek.

Mimochodem, rekordní čtyřiadvacetihodinový srážkový úhrn před pár dny zavítal také přímo do newyorského Central Parku – v pátek 7. 7. 2017 až 45 mm. V tomto případě šlo o stříbrem oceněný počin paní troposféry, legendárních neboli zlatých 80 mm z r. 1983 zůstalo neohroženo. Na poslední stupeň vítězů sestoupilo 43 mm z r. 1927.

Sdílejte článek: FacebookTwitter

What Is a Virtual Data Room For M&A Transactions?

M&A transactions require sharing large amounts of information with a...

What to Look For in the Best Online Antivirus

avastfreeantivirusdownload.com/what-is-avast-antitrack-premium-key The best online antivirus defends your laptop...

Advance Your Career With a Business Computing Degree

getboardroom.net/best-business-desktop-pc Business Computing is a degree designed to...


Choosing Your Data Room Software

When a business is looking for a secure place to...

Best Data Room Rating

When you purchase a data room, you want to make...

How to Conduct a Successful Remote Board Meeting

boardgreenroom.com/who-is-a-data-engineer The spread of the disease makes it...


How to Choose the Best Data Rooms for Startups

A virtual dataroom (VDR) can be used to share confidential...

How Media Marketing Can Help Your Business

marketingstuff.net/ Media marketing is a rapidly growing and...

Becoming a Business Leader

Many entrepreneurs strive to become business leaders. If you have...