VÝRAZNĚJŠÍ SRÁŽKOVÁ ČINNOST NA SEVERU USA

22.7.2017 8:23 | Autor: Kamil Sojka

Coby milovníci bouřek jste už možná zažili, že pořád a pořád nic, avšak když jste konečně vyrazili na zaslouženou dovolenou, ihned se místo, v němž trvale pobýváte, stalo terčem plně vyzrálého kumulonimbu. Přesně něco takového se v nedávné přítomnosti, jmenovitě teď ve středu/čtvrtek, přihodilo i našemu „kolegovi“ Bradu Nelsonovi.

Vzdušný prostor Wyomingu v průběhu středečního jitra hostil střed roztěkané tlakové níže, jež poměrně rychle a nepřímo cestovala směrem na východ. Na přelomu středy a čtvrtka se srdce této cyklóny nalézalo kdesi na jihovýchodě Jižní Dakoty, spíše na pomezí Jižní Dakoty, Iowy a Nebrasky. Po své přední (východní) straně, ve spolupráci s polem vysokého tlaku vzduchu nad Mexickým zálivem, do Minnesoty a Wisconsinu (a samozřejmě také do jižnějších států) naháněla vzduch mající původ v Mexiku. Této skutečnosti využila nepříliš ctižádostivá tlaková výše nad jižní Kanadou, přesněji nad kanadsko-severodakotskou hranicí. Došlo ke konfrontaci dvou zcela naprosto nekompatibilních vzdušných mas, načež na severní straně zmiňované oblasti nízkého tlaku vzduchu začala kvapně růst oblaka kupovitého rázu. A přestože se moc dlouho neangažovala, akční byla.

Jak jasně ukazuje přiložený snímek z americké radarové sítě, „hlavní“ bouřková činnost se omezila na relativně malý prostor o délce přibližně 500 km a šířce zhruba 10 až 150 km. Rozložení srážek vyloženě bouřkové – tady až nějakých 200 mm, ale támhle, o kousek dále, stěží 20 mm. Bradovo bydliště obdrželo dohromady jen 19 l vody na m², avšak jak sám tvrdí, povodně související s extrémními srážkovými úhrny (bouřkami) jsou horší. Nemluvě o tom, že se v té době stejně pracovně zdržoval o přibližně 800 km dále.

V plus mínus padesátitisícovém La Crosse na západě Wisconsinu ještě ve večerních hodinách oblačnost stihla vypustit 72 mm srážek. Díky tomu se zde dočkali nového denního srážkového rekordu, neb byl pokořen 19. červenec 1952 a jeho 69 mm srážek. Jinými slovy sem zavítal nejdeštivější 19. červenec od roku 1872.

Pondělí 27. července 1987 La Crosse svlažilo až 133 mm srážek – mokřejší den prozatím sedmý měsíc nepamatuje.

Když kalendář hovořil o sobotě 6. září 1884, tak toto wisconsinské město navštívila vskutku pořádná bouřka, protože zdejší meteorologové v zápise uvedli, že ve srážkoměru uvízlo 141 mm srážek – doposud jde o na srážky nejbohatší den v dějinách (tj. letopočtech 1872 až 2017).

 

Sdílejte článek: FacebookTwitter

What Is a Virtual Data Room For M&A Transactions?

M&A transactions require sharing large amounts of information with a...

What to Look For in the Best Online Antivirus

avastfreeantivirusdownload.com/what-is-avast-antitrack-premium-key The best online antivirus defends your laptop...

Advance Your Career With a Business Computing Degree

getboardroom.net/best-business-desktop-pc Business Computing is a degree designed to...


Choosing Your Data Room Software

When a business is looking for a secure place to...

Best Data Room Rating

When you purchase a data room, you want to make...

How to Conduct a Successful Remote Board Meeting

boardgreenroom.com/who-is-a-data-engineer The spread of the disease makes it...


How to Choose the Best Data Rooms for Startups

A virtual dataroom (VDR) can be used to share confidential...

Choosing Document Sharing Software

board meeting can be tracked and stored In...

Data Driven Solutions

Data-driven solutions allow companies to make decisions based on real-time...