ŠANGHAJ: NEJTEPLEJŠÍ DEN V HISTORII MĚŘENÍ (PÁTEK)

22.7.2017 8:24 | Autor: Kamil Sojka

28 °C, taková je prozatím podoba střední teploty vzduchu právě probíhajícího troposférického ročního období ve východočínské Šanghaji, konkrétně v její centrální části, která je přibližně třicetkrát lidnatější než Praha a jež leží mezi 30 a 32° s. š., což znamená, že na rovník hledí ze stejné vzdálenosti jako například egyptská Alexandrie či íránský Ahváz. Šanghajské podnebí je laděno do subtropů, léta jsou tedy horká, možná lépe řečeno až úmorná, naproti tomu zimy dokážou i poměrně dost zchladit.

Loňských úvodních 51 dní meteorologického léta se v tomto asijském velkoměstě prezentovalo teplotami pohybujícími se v průměru okolo 27 °C, letos tím pádem bylo o trochu tepleji, s tím, že celkový rozptyl teplot činil 17 až 39 °C. Zbývajících 41 dní loňské meteorologické letní sezóny se dopracovalo k průměrné teplotě 31 °C, přičemž rtuť teploměru nechalo v rozmezí od 22 do 40 °C. Z toho vyplývá, že počasové léto 2016 nabídlo 29 °C v průměru a 17 až 40 °C v konkrétnosti.

Včera, v pátek 21. července, se Šanghaj ocitla v nevýrazném tlakovém poli, jemuž předcházel pozvolný příliv teplého vzduchu od jihozápadu, jehož kořeny odkazovaly na poloostrov zvaný Zadní Indie a jeho přilehlé jižanské okolí. Tato povětrností situace vedla k tomu, že centrální Šanghaj zažila nejteplejší den v historii měření, se kterým začala již na počátku 70. let 19. století.

V letech 1872 až 2016 a následně ještě ve dnech 1. ledna až 20. července 2017 platilo, že nejvíce zpražila středa 7. srpna 2013, která donesla až 41 °C, přesně řečeno až 40,8 °C.

V pátek 21. července 2017 se centrum Šanghaje znovu podívalo nad hranici 40 °C, tentokrát však ještě o kousek výše než před čtyřmi lety – konec předposledního červencového pracovního týdne se pyšnil až 40,9 °C. Takže aktuálním zněním šanghajského totálního teplotního maxima je 40,9 °C, nikoliv 40,8 °C. Jinak řečeno největší hic za posledních 145 let.

8 °C aneb střední teplota vzduchu meteorologické zimy 2016/2017 v centrální partii Šanghaje. Ty, kteří si libují v chladu, nejvíce uspokojila sobota 21. ledna, poněvadž teplotní křivku srazila až k -3 °C. Naproti tomu hned neděle 29. ledna dosáhla až na 23 °C.

 

Sdílejte článek: FacebookTwitter

What Is a Virtual Data Room For M&A Transactions?

M&A transactions require sharing large amounts of information with a...

What to Look For in the Best Online Antivirus

avastfreeantivirusdownload.com/what-is-avast-antitrack-premium-key The best online antivirus defends your laptop...

Advance Your Career With a Business Computing Degree

getboardroom.net/best-business-desktop-pc Business Computing is a degree designed to...


Choosing Your Data Room Software

When a business is looking for a secure place to...

Best Data Room Rating

When you purchase a data room, you want to make...

How to Conduct a Successful Remote Board Meeting

boardgreenroom.com/who-is-a-data-engineer The spread of the disease makes it...


How to Choose the Best Data Rooms for Startups

A virtual dataroom (VDR) can be used to share confidential...

Choosing Document Sharing Software

board meeting can be tracked and stored In...

Data Driven Solutions

Data-driven solutions allow companies to make decisions based on real-time...