AKUREYRI SLUŠNĚ TEPLOU VLNOU NAVŠTÍVENO

28.7.2017 7:55 | Autor: Kamil Sojka

Jaká je neoficielní (neuznaná) nejvyšší teplota naměřená na území subpolárního Islandu?

A) 32 °C

B) 33 °C

C) 36 °C

Věřte tomu, nebo ne, ale správnou odpovědí je céčko, tudíž 36 °C. Jmenovitě se jedná o 36,0 °C, 24. září 1940 a okolí vísky Djúpivogur pobývající na islandském jihovýchodě. Ono už samo to datum zní dosti nedůvěryhodně; aby koncem první třetiny podzimu na ostrově, který je fakticky hned pod severním polárním kruhem, bylo bez 4 °C 40 °C? Poněkud nereálné.

Když kalendář hovořil o 26. červenci 1901, bylo v islandském východním vnitrozemí, v usedlosti zvané Möðrudalur, evidováno až 32,8 °C. Ani tato hodnota nebyla profesionální meteorologickou společnosti uznána za platnou, i když zní více možně než oněch 36,0 °C spatřených o 39 let později.

V závěru 30. let 20. století, ve čtvrtek 22. června 1939, se v sousedství vesnice Djúpivogur rtuť teploměru vyšplhala až na 30,5 °C, přičemž o zhruba 200 km jihozápadněji, na teritoriu vesnice Kirkjubæjarklaustur, se v tentýž den teplota vzduchu zastavila až na 30,2 °C. Zaprvé je evidentní, že lidé pobývající v Djúpivoguru byly na troposférickou žhavost jaksi ujetí. Zadruhé, což je stěžejní, obě tyto hodnoty jsou profesionální meteorologickou společností brány v potaz, jinými slovy jde o oficielní nejvyšší teploty naměřené na Islandu.

30,0 °C aneb třetí nejvyšší teplota, která navštívila tuto osamocenou zem. Tou čtvrtou, a tím už se konečně dostáváme k tématu, je 29,9 °C – jak už logika napovídá, stalo se tak v Akureyri, a to v úterý 11. července 1911. V minulých dnech se metropole islandského severu s takto hicujícím vedrem nepotýkala, nicméně s ohledem na svou zeměpisnou šíři bezesporu žhavá byla.

V sobotu 22. července až 24,1 °C, v neděli 23. července až 20,1 °C, v pondělí 24. července až 20,7 °C, v úterý 25. července až 22,0 °C a ve středu 26. července až 23,6 °C. V průměru 22,1 °C. Pětidenní epizoda charakteristická nejvyššími denními teplotami nad hranicí 20,0 °C v Akureyri rozhodně standardem není, možná (určitě) šlo o vrcholnou fázi letošní letní sezóny. Kupříkladu v Liberci, hlavním městě českého severu, se totožné dny prezentovaly maximálním průměrem 22,6 °C, avšak budeme-li ignorovat sobotu, zjistíme, že Liberec nabídl 21,2 °C, kdežto Akureyri 21,6 °C. Nemluvě o tom, že v úterý Liberec nepřekročil 18,8 °C.

Mezi pátkem 22. července až úterým 26. července 2016 se nejvyšší denní teploty v Akureyri pohybovaly v průměru okolo 14,2 °C, v porovnání s letošními 22,1 °C žádná sláva.

V kopcích na východ od Akureyri se úterní den pyšnil až 27,7 °C – v Česku bylo, co se synoptické sítě a stanic ČHMÚ týče, nanejvýš 23,3 °C (Strážnice). Z 28 °C se Islanďané naposledy radovali 9. srpna 2012, kdy bylo v Eskifjörðuru (cca 200 km jihovýchodě od Akureyri) naměřeno 28,0 °C. Být Island samá nížina, asi by všechno bylo jinak – dříve, dnes i v budoucnu.

Sdílejte článek: FacebookTwitter

What Is a Virtual Data Room For M&A Transactions?

M&A transactions require sharing large amounts of information with a...

What to Look For in the Best Online Antivirus

avastfreeantivirusdownload.com/what-is-avast-antitrack-premium-key The best online antivirus defends your laptop...

Advance Your Career With a Business Computing Degree

getboardroom.net/best-business-desktop-pc Business Computing is a degree designed to...


Choosing Your Data Room Software

When a business is looking for a secure place to...

Best Data Room Rating

When you purchase a data room, you want to make...

How to Conduct a Successful Remote Board Meeting

boardgreenroom.com/who-is-a-data-engineer The spread of the disease makes it...


How to Choose the Best Data Rooms for Startups

A virtual dataroom (VDR) can be used to share confidential...

Choosing Document Sharing Software

board meeting can be tracked and stored In...

Data Driven Solutions

Data-driven solutions allow companies to make decisions based on real-time...