V SEATTLU UŽ DVA MĚSÍCE NEVIDĚLI DEŠŤOVÉ KAPKY

9.8.2017 7:59 | Autor: Kamil Sojka

Ve večerních hodinách v sobotu 17. 6. 2017 washingtonský Seattle obdržel něco málo přes 1,0 mm srážek. Jelikož pak ve dnech 18. – 30. 6. 2017 oblaka do seattlovského srážkoměru už nic nevyslala, byla finální podoba měsíčního srážkového úhrnu stavena na necelých 40, lépe řečeno 38 (a pár drobných) mm. Červnový dlouholetý průměr uvádí 40 mm, takže vůbec nic neobvyklého. O většinu z těchto skoro 40 mm se postaral čtvrtek 15. 6. 2017, který Seattlu daroval 26 mm deště.

Období od 1. do 31. 7. je v tomto americkém (velko)městě srážkově nejchudší, a to zásluhou průměrných 18 mm. Letos byla tato část roku ještě chudší, konkrétně o 18 mm, tudíž se octila na úplném srážkovém dně. Nespadla ani kapka. Doslova. Možná, že ano, ale ze srážkoměrného hlediska se jednalo o naprosté nic. V konečném důsledku tedy opravdu nespadla ani kapka. Doslova.

Z uvedených faktů lze mimo jiné dojít k faktu, že na počátku minulého týdne, tzn. v pondělí 31. 7. 2017, byl v Seattlu završen 44. den bezesrážkové epizody. 3 801 600 sekund bez sebemenší srážkové činnosti. To pomalu začíná zavánět svátečností, jinými slovy rekordností.

Tato domněnka je oprávněná, jelikož nejdéle trvající bezesrážkovou epizodu Seattle zažil v sezóně 1951, tj. před více než půlstoletím, kdy například arktické Špicberky stejně jako v současnosti nevlastnily ani jeden meteorologický radar (dokážete si svůj meteorologii nakloněný kout života představit bez odrazů z radarů?), kdy trvala úctyhodných 51 dní či 4 406 400 sekund.

Ani ve dnech 1. – 7. 8. 2017 seattlovský lid srážkami navštíven nebyl, „doba sucha“ se tím pádem protáhla na 51 dní neboli 4 406 600 sekund, zásluhou čehož byl vyrovnán onen rekord z raných 50. let 20. století. A při pohledu na předpověď počasí bylo na 99 % jisté, že nebude pouze vyrovnán, že padne.

Kravaťáci (tj. moderátoři) vystupující ve washingtonských relacích o počasí měli jasno – minimálně jak v úterý 8. 8. 2017, tak také ve středu 9. 8. 2017 a s nejvyšší pravděpodobností i ve čtvrtek 10. 8. 2017 bude mít navrch slunné pojetí oblohy s tím, že nejvyšší odpolední teploty budou (zdárně) koketovat s hranicí tropických 30 °C.

Včera v 8:00 západoamerického času radarové odrazily hovořily jasnou řečí – dneska nad Seattlem nic neuvidíte. Mimochodem, úterní ráno bylo srážkově neaktivní na více než 90 % území Spojených států (bez Aljašky a Havajských ostrovů). A 90 % Spojených států odpovídá více než 100 Českým republikám. To jen takové menší hrátky s čísly na závěr.

Přesná délka aktuální rekordně táhlé bezesrážkové epizody v Seattlu bude samo sebou známa až někdy v následujících dnech, s ohledem na nejčerstvější prognózy nejspíše někdy na přelomu týdnů, možná později, kdoví.

Sucho bylo, je a bude. Pouze pokaždé někde jinde a v odlišné míře (intenzitě).

 

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...