CÍLEVĚDOMÝ PÁTEČNÍ MRÁZ V CANBEŘŘE

26.8.2017 8:05 | Autor: Kamil Sojka

Australští metropolitní zimomilové nesporně vstupují do neodkladné deprese, neb nejchladnější roční období alespoň z meteorologicko-kalendářního úhlu pohledu za okamžik zesne. Nicméně někdy se stává, že před smrtí přichází závěrečný příliv životního elánu. A právě letošní canberrská zima je toho menším důkazem.

Denním světlem nepoznaná přechodová fáze mezi tímto čtvrtkem a pátkem byla v hlavním městě australského světa zpestřena o dosti rozlehlé pole vysokého tlaku vzduchu táhnoucího se od moře mezi Austrálií a Novým Zélandem až někam do útrob Indického oceánu. Ve vzdušném prostoru Jižní Austrálie, přesněji definováno nad severozápadním okolím Adelaide, dřepěl střed jedné z anticyklón, která výše situovanou Canberru omývala chladnějším vzduchem. Dalším důležitým faktorem byla přítomnost cyklóny pod touto anticyklónou, v konečném dopadu proto do Canberry doplul vzduch mající kořeny kdesi daleko na jihu. Obloha k tomu skromná na oblaka, anemometry v režimu spánku… Zkrátka klasický „zimní ideál“ na jihovýchodě australského kontinentu.

-5,1 °C, toť přesná podoba pátečního minima v Canbeřře. Toto Celsiovo číslo se v rámci dní 1. – 24. 8. 2017 umístilo na 1. místě, na to stříbrné sestoupilo -3,2 °C ze středy 23. 8. 2017. Mimoto se jednalo o čtvrtý mrazový den v řadě, nechybělo ale až tolik mnoho, aby šlo o sedmý. Mrazovou linii neschválilo pondělí 21. 8. 2017, jež nešlo pod 1,6 °C. O nejledovější moment tétoroční zimní sezóny zcela překvapivě nešlo, ten má na svědomí sobota 1. 7. 2017, která slevila až na -8,7 °C, díky čemuž pokořila památných -5,9 °C z r. 1968. Jinak řečeno nejzimnější vstup do 2. třetiny zimy od r. 1939.

Hořké je zřejmě to, že pátečních -5,1 °C „pouze“ srovnalo skóre legendy jménem čtvrtek 25. 8. 1994.

Průměrné minimum vztahující se na 25. 8. je zlehka pod 2,0 °C, tudíž silně podprůměrně bylo.

Obdobně neteplé jitro jako v Canbeřře se zjevilo také v relativně nedalekém městečku jménem Goulburn, kde předsobotní teplotní křivka tečovala -5,8 °C. Ani tady to přesto rekordností neskončilo, jelikož v r. 1992 se 86. den zimy pyšnil až -6,7 °C. Průměrných 1,0 °C však bylo pokořeno zdárně.

Taktéž v hlavním městě Jižní Austrálie, tudíž v Adelaide, jmenovitě v centrálním sektoru, zažili poměrně hodně vychlazený vstup do posledního pátku této zimy. Sestupná tendence rtuti teploměru totiž skončila až 3,8 °C, což mimo jiné znamená, že předvíkendové minimum bylo 4,4 °C pod hranicí dlouhodobého průměru. Ovšem stejně jako v předešlých případech k přepisu meteorologických dějin nedošlo, když se psal letopočet 1987, bylo naměřeno až 3,3 °C. K meteorologickým slavnostem tak scházelo „jen“ 0,6 °C, to decentně zamrzí (naštve).

Mrazy střední Adelaide příliš nezná, počínaje r. 1977 a konče r. 2017 nadále zůstává v platnosti, že totální minimum činí -0,4 °C (8. 6. 1982). Závěrečná třetina zimy ke svému aktuálnímu totálnímu teplotnímu dnu zavítala v pondělí 4. 8. 2014, je jím 0,9 °C.

 

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...