ROZHOVOR: ŽIVOT NA SIBIŘSKÉM VENKOVĚ (2/4)

5.9.2017 5:28 | Autor: Kamil Sojka

Nyní možná poněkud hloupý dotaz, nicméně týká se praktické stránky života. Verchojanské podnebí je opravdu kruté. Stejně jako v Ojmjakonu, kde, jak jsem si všiml, nemají klasické toalety. Jak to v tomto kontextu vypadá ve Verchojansku? V případě, že jako v Ojmjakonu, se musím zeptat: Je zima, teploměr ukazuje -50 °C a někdo má plný močový měchýř či střeva. Co teď…?!

Ve Verchojansku jsou domy se standardním vybavením, ale ne všechny. Popravdě mnohé z nich mají toalety mimo, prostě takové ty klasické dřevěné budky venku. Na naší meteorologické stanici taktéž není normální teplá toaleta, což je poněkud smutné, protože většina našeho týmu sestává z žen a chození na vnější záchod samo sebou ohrožuje jejich zdraví. V pohodlí vlastního doma je řešením například mobilní suchá toaleta. Není tudíž nutné v mrazech chodit ven. Jsme zkrátka připraveni (zvyklí) na všechno. Někteří tu v -50 °C na ulici klidně jedí zmrzlinu nebo kouří, avšak to je nemoudré.

V jednom videu jsem viděl, že ve Verchojansku máte hotel. Hotel s centrálním vytápěním – co v ostatních domech? Ještě by mě docela zajímalo, jak dlouhá je u Vás topná sezóna?

Nu, spíše je to takový mini-hotýlek než hotel! Většina verchojanských domů má ústřední topení. To bylo zpočátku jen v dvoupatrových domech, ve školách a podobně, ale s postupem času se začalo rozšiřovat i do soukromých budov. Jsou však tací, kteří stále topí po svém neboli postaru, takže v kamnech. Tento způsob je nicméně dost nákladný, za celou topnou sezónu se spotřebuje hodně palivového dřeva – dohromady utratíte kolem 110 000 rublů (cca 42 000 Kč). Na stanici máme vlastní kotelnu, která ohřívá více objektů. Topná sezóna probíhá od 1. září do 31. května. A pak všichni zmrzneme. 🙁

Verchojansk leží na plus mínus 67. severní rovnoběžce. V praxi se tato skutečnost projevuje polárním dnem, který začíná na konci května a končí v polovině července. Nikdy neusínající den musí být skvělý, na druhou stranu, nemáte kvůli tomu problémy se spaním?

U mě, stejně jako u všech ostatních členů mé rodiny, problém se spánkem nemáme, ale pravda, že v průběhu polárního dne chodíme spát docela pozdě, až okolo půlnoci, a to jak kvůli světlu a teplu (pokud je pěkné počasí), tak také kvůli letním prázdninám, které se týkají i školky. Čili když je hezky, děti si dlouho hrají venku a my třeba pracujeme ve skleníku a tak různě. V případě, že je chladněji nebo prší, zalezeme dovnitř o něco dříve a relaxujeme. Dalším velkým plusem polárního dne je to, že šetří spotřebu elektřiny. 🙂

Když se ve Verchojansku řekne slovo zima, co si lidé představí? -100 °C?

-100 °C zcela překvapivě ne. Faktem je, že poslední dobou zimy tolik surové nejsou. Dokonce 10, 20 let nazpět bylo chladněji než v přítomné době. Jsem toho názoru, že si lidé ve Verchojansku pod opravdovou zimou představí tak -55 °C. My ale budeme nadále pokračovat v normálním životě i v těchto mrazech, abych byla upřímná, neumím si představit, jaký mráz by nám mohl zabránit sedět pěkně doma u kamen!

Když se ve Verchojansku řekne slovo teplo, co si lidé představí? -10 °C?

Když po velice studené zimě teplota vzduchu vyleze alespoň na -35 °C, pak už hovoříme o tom, že je fakt teplo!!! V závislosti na ročním období, v létě bych samo sebou uvítala mnohem vyšší hodnoty!

Jaká je nejteplejší teplota, kterou jste ve Verchojansku kdy zažila?

Za mého působení zde bylo nejtepleji v létě 2008, rtuť teploměru vylezla až na nějakých 32 °C s tím, že zlehka nad hranicí 30 °C vydržela několik dní, možná týden, teď už si moc nepamatuji.

Nedalo mi to a vypátral jsem, že se jednalo o období od 14. do 20. července (30,5 °C, 33,3 °C, 33,0 °C, 32,9 °C, 32,5 °C, 30,6 °C a 30,2 °C). Tudíž přesně týden.

V Basře na jihu Iráku bylo v pátek 22. července 2016 naměřeno až 53,9 °C – nejvyšší teplota, která kdy byla v této zemi zaznamenána. Umíte si něco podobného představit ve Verchojansku? Chtěla byste na vlastní kůži zažít takovouto náladu počasí, tj. teploty kolem 53 °C (ve stínu, samozřejmě)?

53,9 °C považuji za něco naprosto příšerného, je to jednoduše test odolnosti pro lidi a zvířata. Představit si můžete cokoliv, ale něco takového ve Verchojansku? To už je na samotném pokraji fantazie. 🙂

Copak si myslíte o globálním oteplování?

Spolu s oteplováním v zimních sezónách můžeme pozorovat i ochlazování v letních sezónách. Myslím si, že v průběhu času se budou teploty tak nějak srovnávat, tím mám na mysli stále menší rozdíly mezi zimami a léty. Ano, tato představa je asi na pokraji sci-fi, ale při pohledu na všechny ty vtípky a rozmary se strany počasí člověku přijde na mysl ledacos. Globální oteplování určitě existuje, o tom žádná. Doufám však, že nic katastrofálního na tento svět nepřivede.

Co Verchojansk a hmyz? Znáte potvorstvo typu vosy, sršně a tak dále až do nekonečna?

Jako první se u nás objevují komáři, jmenovitě v květnu. V současnosti jich je jakože dost. Po celé léto nám dělají společnost komáři, ovádi, vosy a nevím co všechno ještě! 🙂 Mimoto se tady můžete setkat se čmeláky či s vážkami. Včel u nás mnoho nyní. Nejvíce nepříjemní (otravní) jsou ti komáři, ovádi a ještě mušky – někdy opravdu přijde vhod se něčím nastříkat.

Kam lidé z Verchojansku razí na dovolenou? Češi často migrují do Chorvatska, Řecka…

Pokud má člověk dobrý příjem a nemusí počítat každý rubl, letí do zahraničí, kupříkladu do Thajska, Turecka, Egypta, ale taktéž do Evropy. Velmi populární jsou mimo jiné ruská letoviska u Černého moře, namátkou Soči a okolí. Pak tu také máme Petrohrad nebo Moskvu. Mnoho lidí jezdí za svými příbuznými do metropole Sibiře (Jakutsk)!

Chtěla byste něco vzkázat českému národu?

Vašemu národu bych chtěla popřát prosperitu, pohodu, zkrátka pouze jen to pozitivní! Nechť duše zpívá a kvete bez ohledu na počasí. Buďte zdraví a šťastní! Bylo velice příjemné si popovídat. Děkuji Vám za Vaše zajímavé otázky i odpovědi, obecně za naší komunikaci!

С пожеланием всего хорошего КС и Любовь Перфильева. 🙂

 

http://i.imgur.com/mkAKehg.jpg

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...