OKO TAJFUNU TALIM CCA 8,5KRÁT VĚTŠÍ NEŽ PRAHA

15.9.2017 8:53 | Autor: Kamil Sojka

Na družicovém snímku zachycujícím pomezí Východočínského a Žlutého moře, jenž byl pořízen ve čtvrtek 14. 9. 2017 v 15:30 SELČ, nebylo možné přehlédnout umění matky přírody – troposféry. Řeč je samozřejmě o tajfunu Talim a jeho dosti extravagantním oku takřka dokonale kruhovitého tvaru o průměru přibližně 75 km. Na základě těchto dat lze dojít k tomu, že celková rozloha oka překročila mez 4 000 km², přesněji řečeno se dostala do blízkého sousedství 4 200 km². Katastrální výměra Prahy odpovídá skoro 500 km², takže z tohoto hlediska by se naše metropole do oka tajfunu Talim vešla zhruba 8,5krát. Čili představíte-li si vedle sebe osm a půl Prah (nebo necelých dvacet Ostrav), dostanete reálnější představu o majestátnosti zdánlivě přátelského středu této tropické cyklóny. Třeba Karlovarský kraj z České republiky ukrajuje něco málo přes 3 300 km² – to je stále o poznání méně než těch cirka 4 200 km².

Oblačný vír zvaný Talim tou dobou (tzn. 14. 9. 2017 v 15:30 SELČ) produkoval vítr o průměrné rychlosti v okruhu 180 km/h, dle Saffir-Simpsonovy stupnice se tak jednalo o rané stádium hurikánu 3. kategorie. A jak všichni víme, hurikán je to samé jako tajfun. Avšak před čtvrtečním odpolednem proudění vzduchu urychloval až na nějakých 220 km/h, což už představuje ranou „čtyřku“.

Trasa tajfunu Talim prozatím dodržuje vize předpovědních modelů, jež ho držely nad otevřeným mořem. Dle předpokladů skutečně prošel přesně mezi Tchaj-wanem a japonským ostrovem Okinawa, kde mimo jiné sídlí plus mínus třísettisícové město Naha. To bylo zasaženo jen okrajově, na rozdíl od jižní Floridy proto odolávalo větru o nárazovitém tempu nanejvýš okolo 70 km/h, byť i to je dost. Ani srážky kdovíjak extrémní nebyly, dohromady „pouze“ 70 mm – za 48 hodin. Oprašme, že kupříkladu v Tampě se Irma v termínu od 10. 9. 2017 20:00 do 11. 9. 2017 2:00 (tj. za 6 hodin) prezentovala 64 mm srážek.

Předpáteční pozemský vzdušný prostor však nebyl obohacen pouze o (slábnoucí) tajfun Talim, tropických tlakových níží bylo více:

Doksuri:

Původně to vypadalo, že rodící se tropická cyklóna západně od Filipín dosáhne maximálně na status tropické bouře. Ejhle, rázem se z ní stal tajfun 2. kategorie, jehož centrum se po čtvrtečním obědě zdržovalo mezi Vietnamem a čínským ostrovem Hainan. Již je tedy jasné, že tato oblast Asie bude mít tu čest s „dvojkou“, nikoli pouze s tropickou bouří.

Jose, Max a další:

Jose stále neví coby. Už několik desítek hodin v podstatě stojí na jednom místě, v bezpečné vzdálenosti od Bahamských ostrovů a Karibiku. Dne 14. 9. 2017 v 16:00 SELČ tato tropická cyklóna svým zjevem ani příliš nepřipomínala „klasický“ hurikán, (jiho)východ Spojených států amerických přesto zůstává v pozoru. Pod Mexikem pak bylo možné nalézt Maxe (hurikán) a před ním možná budoucí hurikán (Norma).

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...