NEKLID V POINTE-À-PITRE (GUADELOUPE, FRANCIE)

20.9.2017 8:06 | Autor: Kamil Sojka

Průměrný úhrn srážek v září je v Pointe-à-Pitre (plus mínus 16 000 obyvatel), největším městě na francouzském ostrově Guadeloupe, jenž je přibližně 3,3krát větší než Praha, roven necelým 210 mm s tím, že devátý měsíc je spolu s říjnem a listopadem nejdeštivější částí roku. Již je jisté, že letošní první třetina nadrovníkového meteorologického podzimu bude srážkově silně abnormální, důvodem je přechod tropické tlakové níže jménem Maria, která právě v jižním okolí Guadeloupe nabyla statusu hurikánu 5. kategorie, když produkovala vítr o střední rychlosti až kolem 260 km/h.

Během pondělního večera a pondělně-úterní noci, lépe definováno v termínu od 18. 9. 2017 20:00 do 19. 9. 2017 8:00 (tj. v průběhu 12 hodin), do srážkoměru v Pointe-à-Pitre zamířilo celkem 223 mm srážek. Znamená to tedy, že za pouhých 720 minut toto město obdrželo takřka 108 % měsíčního normálu. V průměrném smyslu se každých 3 600 sekund řečeného časového úseku prezentovalo 18,6 mm srážek, tato cifra už takový „respekt“ nebudí. Tak jako tak, rychle stárnoucí září 2017 bude z hlediska srážkové činnosti činné více než dost, neb před příchodem hurikánu Maria, jinak řečeno v období od 1. 9. 2017 0:00 do 18. 9. 2017 20:00, mělo na kontě 174 mm srážek. Čili přičteme-li k tomu oněch 223 mm srážek, rázem se dostáváme na nějakých 400 mm srážek, což odpovídá skoro 200 % měsíčního normálu.

Přiložený družicový snímek nezachycuje trasu oka (super)hurikánu Maria, nicméně pravdou je, že guadeloupské Pointe-à-Pitre minulo o přibližně 90 km. Tato vzdálenost je v zásadě identická se vzdušnou odloučeností panující mezi pražským a královéhradeckým hlavním nádražím (cca 99 km). Zřejmě proto nepřekvapí, že ani středoguadeloupský anemometr nezůstal v klidu.

Ve zmíněném údobí (tj. od 18. 9. 2017 20:00 do 19. 9. 2017 8:00) byl bičován větrem o středním tempu zlehka přes 90 km/h, v maximech se dle slov zdejší meteorologické stanice jednalo o 100 až 105 km/h. Více méně tytéž povětrnostní podmínky hlásil také relativně nedaleký Martinik, řeč je nyní jmenovitě o více než čtyřicetitisícovém městě Le Lamentin, jež je situováno zhruba 200 km strmě jihovýchodně od Pointe-à-Pitre (pro lepší představu – 200 km je plus mínus vzdálenost Brna od Prahy), a vzhledem k tomu, že střed (super)hurikánu Maria prošel přes Dominiku, to jest přesně mezi Guadeloupe a Martinikem, lze tomu věřit.

Avšak bylo by dobré poznamenat, že byť třeba Pointe-à-Pitre leží v nadmořské výšce jen okolo 10 m n. m., jeho západní sousedství (tj. ostrov Basse-Terre) se zvedá do nadmořské výšky až 1 467 m n. m. (vrchol sopky Soufrière) – je jisté, že tady se Maria pyšnila mnohem bouřlivějším větrem.

Včera odpoledne, přesněji v cca 14:45 SELČ, se zdánlivě mírumilovný střed tropické tlakové níže Maria zdržoval odhadem 100 km západně od stratovulkánu Soufrière, ve stěnách, jež ho obklopují, se však průměrná rychlost větru motala kolem 250 až 255 km/h (večer až kolem 265 km/h), takže dle Saffir-Simpsonovy stupnice „rané stádium“ hurikánu 5. kategorie. Bohužel je dosti pravděpodobné, že Maria coby hurikán 4. až 5. kategorie udeří na Portoriko, úterní odpolední prognózy hovořily o tom, že k hlavním terčům bude patřit i metropolitní San Juan, v němž trvale žije něco okolo 400 000 lidí.

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...