1. ŘÍJEN, HRAVÝ TO DEN

2.10.2017 6:02 | Autor: Kamil Sojka

Z důvodu zeslabení anticyklonální hradby se 1. říjen prezentoval dvojí tváří. Zatímco na západě České republiky bylo převážně zataženo a sem tam se zjevila i nějaká ta kapka deště, počínaje východní polovinou Čech a konče Slezskem byla, až na pár malinkých výjimek, k vidění oblaků zcela zbavená obloha doplněná o nespočet slunečních paprsků. Názor na počasovou (ne)vydařenost vstupu do druhé třetiny letošního meteorologického podzimu se proto bude dosti různit.

Oblačnostní nesoulad mezi českým západem a východem samozřejmě rozladil také teploty. Příkladem Lučina nedaleko Ostravy ve 14 hodin naměřila 19 °C, kdežto kupříkladu Plzeň 12 °C. Menší zajímavostí v tomto ohledu může být to, že v Lučině bylo slunněji a tepleji než například v řeckých Athénách, které v tutéž dobu hovořily o oblačnu a 18 °C. Nemluvě o živějším větru, kdy anemometry informovaly o nárazech kolem 30 až 40 km/h. Naopak zmiňovaná Plzeň se tvářila podzimněji než namátkou Vopnafjörður na východě Islandu, kde se včerejší poledne pyšnilo 14 °C. Západočeská metropole v témže okamžiku hlásala 11 °C.

Na družicových snímcích pořízených v pátek a sobotu nebylo možné přehlédnout, jak oblačnost přicházející z Evropy západní do Evropy střední zůstává trčet u česko-německé státní hranice, lépe řečeno u Ašského výběžku. HAARP v akci? Kdepak, to ta úvodem řečená anticyklonální hradba, jinak řečeno okrajová partie dříve už několikrát skloňované tlakové výše se středem nad starokontinentálním severovýchodem. Už v průběhu zářijo-říjnové noci bylo patrné, že došlo k jejímu zeslabení, poněvadž oblaka začala, byť velice ztuha, pronikat do západočeského vzdušného prostoru. Jinde ale bylo jasno až skoro jasno, spíše to první, povětrnostní podmínky k tomu nanejvýš dobré… Výsledek? Nížiny zchladily více než vrcholky hor.

Ostrava-Poruba kolem 7. hodiny zavítala mezi 2 až 3 °C, čili se podívala ke 2,5 °C. To je vskutku povedený, lepšími slovy vychlazený výsledek, jelikož ani na vrcholu Krušných hor taková zima nebyla. Fichtelberg totiž nešel pod 6,6 °C, přičemž v okruhu 7. hodiny naměřil bezmála 8 °C, z čehož vyplývá, že byl o nějakých 5 °C teplejší než hlavní město Slezska. Ještě „lépe“ na tom byla Ostrava-Mošnov, jež slevila až na 1,8 °C, načež se v rámci nejnižších nočních/ranních teplot a synoptické sítě umístila v TOP 5. Mimoto vyrovnala Lysou horu, kde teplotní křivka zcela logicky taktéž slétla až k 1,8 °C. Nutno ale poznamenat, že vršek Moravskoslezských Beskyd bičoval vítr o tempu až přes 60 km/h, pocitová teplota proto byla o dost níže než dole v Ostravě.

Prostějov, další premiant. Ten cca 60 minut po 6. hodině nabídl až 1,3 °C, čímž mimo jiné porazil hrubojesenický Šerák a jeho 2,5 °C. Popravdě, ani na Špicberkách nebyla taková kosa jako v Prostějově, názornou ukázkou může být veřejnosti špatně dostupné městečko Ny-Ålesund, jehož nedělní nejnižší noční/ranní teplota činila 4,6 °C.

Kromě mnoha jiných, palec nahoru se dále konal v:

Českých Budějovicích, které vychladly až na 3,5 °C (pokořeno Tromsø a jeho 9,2 °C).

Čáslavi, jejíž teplotní křivka tečovala 4,6 °C (pokořen Churáňov a jeho 6,8 °C).

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...