VÝBĚŽKEM TLAKOVÉ VÝŠE BLOKOVANÉ SRÁŽKY V JAR

11.10.2017 7:47 | Autor: Kamil Sojka

Nepříliš slunné počasí si úterní den s přídomkem 10. 10. 2017 připravil pro obyvatele Jihoafrické republiky, konkrétně její jihovýchodní části. Pročpak? Jak nastínila samotná synoptická mapa Jihoafrické meteorologické služby, v místě, kde se 20. západní poledník střetává se 40. jižní rovnoběžkou (tj. nějakých 3 400 km jihozápadně od Kapského Města neboli plus mínus na půli cesty mezi jihem Jižní Ameriky a Afriky), se včera zdržoval střed tlakové výše, jejíž výběžek vybíhal až k 45. východnímu poledníku (tj. zhruba 2 500 km východně od Kapského Města). Nad i pod tímto anticyklonálním výběžkem působila tlaková níže, jižnější samozřejmě byla hlubší. Ta však Jihoafričany příliš nezajímala, zato druhá ano, neboť se postarala o zrod nepřehlédnutelného pásu oblačnosti. A ten byl blokován oním výběžkem oné oblasti vysokého tlaku, proto nejen na družicových snímcích působil poněkud strnule. Srážky s ním spojené samo sebou „stály na jednom místě“, když k tomu přidáme terén, tak není překvapením, že výsledkem byly významnější srážkové úhrny.

Názorným čili dobrým příkladem je severní okolí přírodní rezervace Mbumbazi. Zdejší meteorologická stanice situovaná přibližně 15 km severozápadně od bezmála třicetitisícového města Margate, v polohách kolem 500 m n. m., informovala o tom, že tady v průběhu 30 hodin napršelo 220 mm srážek. Z toho 144 mm se událo v termínu 9. 10. 2017 8:00 – 10. 10. 2017 8:00 a zbylých 76 mm následovalo v dalších 6 hodinách (tj. v čase 8:00 – 14:00). Krom toho tu docela foukalo, dle anemometru v nárazech až přes 60 km/h, byť jen dočasně.

Město Margate, jež spolu se svou meteostanicí pobývá přímo na pobřeží v polohách do 100 m n. m. (povětšinou se jedná o 20 až 60 m n. m.), se v témže období dočkalo celkem 132 mm srážek. To není úplně málo, když se průměrný říjnový příděl deště motá okolo 100 mm. Znamená to tím pádem, že během dne a čtvrt z oblaků vykapalo tolik vody, kolik by jí mělo vykapat za celý měsíc.

S řečenou oblastí nízkého tlaku se středem u jihoafrického pobřeží byly spjaté i bouřky, ačkoli se většina z nich angažovala nad otevřeným oceánem. Přesto nějaká zavítala také nad pevninu, což dosvědčuje velkoměstsky vzhlížející Durban. Do jeho srážkoměru v údobí 9. 10. 2017 8:00 – 10. 10. 2017 8:00 zavítalo „pouze“ 9 mm srážek, ale nadcházejících 360 minut po sobě zanechalo o poznání úctyhodnějších 90 mm srážek. Taktéž v Durbanu se střední říjnový příděl deště nalézá u 100 mm. Z toho vyplývá, že včerejší pozdní jitro, dopoledne a rané odpoledne doneslo necelých 100 % měsíční normy. Rovněž slušný výsledek.

Obdobně vypadající úhrny srážek se odehrály na řadě dalších lokalit sužovaných zmiňovaným pásem vodonosných (a leckdy dosti kupovitých) oblaků.

Závěrem rychlá odbočka do severního Vietnamu, když už hovoříme o těch kapkách deště. Relativně nedaleko metropolitní Hanoje, přesněji ve městě zvaném Nam Dinh, které je centrem stejnojmenné provincie, se perioda 9. 10. 2017 19:00 – 10. 10. 2017 19:00 (tj. 24 hodin) pyšnila 205 mm srážek. Sezóna dešťů tady připadá zejména na červenec až září, právě probíhající dvanáctina roku má na kontě „jen“ něco kolem 135 mm srážek, čili je vidno, že i Nam Dinh v nedávné přítomnosti zažil srážkově vskutku štědré počasí.

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...