VYHLÍŽENÉ MONSTRUM JMENUJÍCÍ SE LAN

19.10.2017 8:27 | Autor: Kamil Sojka

Ve Filipínském moři, odhadem 1 000 km východně od bezmála dvoumilionové Manily, byl ve včerejším odpoledním čase k vidění střed nebojácně se tvářícího oblačného víru. Oblačnost s ním související se táhla od východního Jihočínského moře až po americký Guam a přilehlé Severní Mariany, v délkovém kontextu se dostáváme na nějakých 2 700 km, což představuje necelý osmdesátinásobek vzdušné odloučenosti mezi Chomutovem a Teplicemi.

• Dne 18. 10. 2017 ve 14:00 SELČ byla tato tropická tlaková níže dle zásad Saffir-Simpsonovy stupnice vedena jako tajfun 1. kategorie (v raném stádiu existence), poněvadž produkovala vítr o maximální průměrné rychlosti v okruhu 120 km/h. Pojmenována byla jako Lan.

• Podle aktuálních (středečních) prognóz numerických modelů se tajfun Lan Filipínám vyhne, jeho předpokládaná trasa je totiž orientována na sever, jinými slovy k Japonsku, ke kterému dorazí někdy na začátku příštího týdne, a to v podobě tajfunu 3. kategorie. Jak tomu nakonec bude ve skutečnosti, to ukáže až blízká přítomnost.

• Zesilování tropické cyklóny Lan bylo doposud pozvolné. Dne 15. 10. 2017 byla tropickou depresí plodící větry o maximální průměrné rychlosti do 56 km/h. Na počátku právě probíhajícího týdne, tudíž v pondělí 16. 10. 2017, dosáhla na status tropické bouře, přičemž maximální střední tempo jejích větrů odpovídalo 70 km/h. Také úterek prožila coby tropická bouře, vítr v maximu kolem 110 km/h. Počínaje včerejškem začala být skloňována jako tajfun, neb pokořila onu mez 119 km/h.

• Momentálně se zdá, že Lan na své cestě k japonskému pobřeží nad otevřenými vodami Tichého oceánu zesílí až na tajfun 4. kategorie, teoreticky tím pádem může, ale i nemusí dojít ke zrození supertajfunu.

• Lan je devátým tajfunem letošní „asijsko-pacifické“ sezóny tropických tlakových níží, předešlá osmice sestává z těchto tajfunů: Noru (5. kategorie), Nesat (1. kategorie), Banyan (2. kategorie), Hato (3. kategorie), Sanvu (2. kategorie), Talim (4. kategorie), Doksuri (3. kategorie) a Khanun (2. kategorie).

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...