VYDATNÉ ÚHRNY SRÁŽEK NA SEVEROVÝCHODĚ USA

26.10.2017 8:04 | Autor: Kamil Sojka

Nad Velkými jezery se v průběhu úterního večera a noci z úterý na středu zdržovala oblast nízkého tlaku, v jejímž středu ručičky mechanických barometrů klesaly do sousedství 985 hPa. Dosvědčuje to například kanadské příjezerní město Sault Ste. Marie, kde bylo zaznamenáno 983 hPa s tím, že nárazovité tempo větru se v důsledku výraznějšího tlakového gradientu pohybovalo kolem 50 km/h. Pár set kilometrů severozápadně od této tlakové níže se nacházela další cyklóna, načež se až k severovýchodnímu pobřeží dostal vzduch mající kořeny kdesi na severu Kanady. Když však dorazil k Atlantiku, střetl se se vzduchem pocházejícím z okolí Bahamských ostrovů, který byl k New Yorku a spol. tlačen zadní stranou prostorné anticyklóny se srdcem někde nad západní velkou louží. Přímá konfrontace těchto dvou vzájemně zcela odlišných vzdušných mas vedla ke zrodu relativně úzkého pásu kupovité a tím pádem i silně vodonosné oblačnosti. Výsledkem byly mimo jiné rekordně štědré srážkové úhrny.

V Bridgeportu na jihu Connecticutu (cca 150 000 obyv.) v době od 24. října 14:00 do 25. října 8:00 (tj. za 18 hodin) napršelo 96 mm srážek. Znamená to tedy, že největší connecticutské město během 1 080 minut obdrželo tolik vláhy, kolik by jí dle statistik mělo obdržet za 44 640 minut – průměrným srážkovým úhrnem za měsíc říjen je totiž 92 mm. Drtivá většina z těchto 96 mm deště byla dodána úterkem, lépe řečeno jeho pozdní fází, a to konkrétně 84 mm. Ačkoli meteorologové v Bridgeportu začali „své“ počasí pozorovat a vést o něm záznamy již v roce 1948, takto ubrečený 24. říjen byl spatřen teprve poprvé. Padl rekord z letopočtu 2009, tehdy do srážkoměru zavítalo 49 mm srážek.

Taktéž metropolitní Hartford (cca 130 000, s aglomerací přes 1 000 000 obyv.) čelil následkům kolize severské vzdušné masy s jižanskou vzdušnou masou, když do posledního výdechu úterka evidoval celkem 86 mm srážek, tudíž se ocitl ve více méně identické situaci jako Bridgeport. Více méně z toho důvodu, že Bridgeport měl tu čest s na srážky nejbohatším 24. říjnem od začátku monitoringu, kdežto Hartford nikoli – když kalendář hovořil o podzimu 1959 a jeho 54. dni, tak metropole Connecticutu dostala takřka 110 mm srážek. 24. říjen 1959 proto 24. říjnem 2017 pokořen nebyl, nicméně 24. říjen 1923 spolu se svými 45 mm srážek seskočil na bronzový post. V connecticutském hlavním městě se meteodeník začal vést v ročníku 1905, je tím pádem o poznání starší než ten bridgeportský.

Zhruba uprostřed newyorského Long Islandu, v lokalitě známé jako Islip, v níž momentálně žije skoro 340 000 lidí, což je o plus mínus 320 000 jedinců více než přes 100 lety, se čtyřiadvacetihodinovka s přídomkem 24. 10. 2017 prezentovala 34 mm srážek. Na první pohled se nejedná o nikterak vysokou hodnotu, avšak stačila k tomu, aby se letošní 24. říjen ve smyslu srážek a let 1963 a dále umístil na stříbrném neboli druhém místě. Síly mu nestačily pouze na 24. říjen 1983 a jeho 47 mm srážek.

Ještě by to chtělo uvést nějakou tu „bronzovku“, to znamená třetí srážkami nejnabytější 24. říjen veškerých sledovaných časů. Vhodnou destinací bude Worcester, nikoli ale v Anglii, nýbrž v Massachusetts. Na tento kout Spojených států amerických se předevčírem sneslo 45 l dešťové vody na metr čtvereční, vlhčí byl pouze 24. říjen 1893, který po sobě zanechal 64 mm srážek, a 24. říjen 1959, jenž se blýskl 88 mm srážek, obdobně jako v Hartfordu.

 

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...