NEJSEVERNĚJŠÍ POBALTSKÁ METROPOLE POD SNĚHEM

27.10.2017 7:35 | Autor: Kamil Sojka

Tallinn, hlavní město Estonska, od pozdního středečního večera až do pokročilých čtvrtečních odpoledních hodin hostil okluzní frontu spojenou s oblastí nízkého tlaku, která se do Pobaltí vydala od západu přes jižní Skandinávii. Pevnině obepínající Baltské moře dopřála nespočet dešťových kapek, avšak ve východní polovině pobaltského tria, před tím, než se ke slovu dostal teplejší vzduch z Atlantického oceánu, se vodní kapky začaly měnit na sněhové vločky. Důvodem byla přítomnost masy chladnějšího vzduchu, která zpočátku nechtěla teplejšímu západnímu oceánskému vánku ustoupit. Nakonec musela, ale ne všude. Právě Tallinn měl z pohledu zimomilů to štěstí, že trajektorie této cyklóny byla taková, že po celou dobu jejího úřadování zůstal v chladu. Namísto deště se proto konalo sněžení, jež bylo štědřejšího rázu.

Středečně-čtvrteční noc se v nejsevernější pobaltské metropoli nesla v ryze cyklonálním duchu, především kvůli nárazům větru, které se pohybovaly okolo 40 až 50 km/h. Ve dvoumetrové výšce se teploty držely v rozmezí od -0,5 do -1,0 °C s tím, že nešly pod -1,1 °C, o plus mínus 195 cm níže bylo o malinko chladněji. Nikoho tím pádem nepřekvapí, že ledové krystalky po přistání netály, naopak se hromadily, byť docela obtížně vzhledem k povětrnostním podmínkám.

Včera ráno (v 9 hodin) Tallinn informoval o -0,9 °C a 11 cm sněhu. Hned první sněhová pokrývka nadcházející zimní sezóny tedy pokořila hranici 10 cm. Jak to v tomto ohledu (tj. termín a tloušťka premiérového přírodního sněhobílého koberce) vypadalo v dřívějších letech? Takto:

2016: úterý 25. října, 2 cm

2015: neděle 22. listopadu, poprašek

2014: sobota 22. listopadu, 7 cm

2013: pondělí 25. listopadu, poprašek

2012: pátek 26. října, 7 cm

Jak je evidentní, v Tallinnu se před pátkem odehrálo menší sněžné déjà vu. Zároveň je zřetelné, že tento kout Evropy v druhé polovině meteorologického podzimu na příděly sněhu zrovna dvakrát netrpí, přinejmenším v právě probíhajícím desetiletí dozajista ne. Například ve dnech 1. září až 31. prosince 2015 se tallinnský lid dočkal nanejvýš poprašku, ani jeden den nebyl obdařen 1 cm sněhu a více. Předloňský dvanáctý měsíc byl ve skutečnosti poměrně dost teplý, příkladem neděle 20. prosince vyhnala rtuť teploměru až na 11,6 °C.

V letech 2001 až 2016 byl říjnový Tallinn zkrášlen maximálně o 10 cm sněhu, jednalo se o už řečený pátek 26. října 2012. Z toho ihned vyplývá, že estonská metropole včera zažila na sníh nejbohatší říjnový den od začátku třetího tisíciletí. Na druhém místě je mimochodem 25. říjen 2003, který se pyšnil 8 cm sněhu. Čili období kolem 25. října je z určitého úhlu pohledu jaksi „začarované“.

Závěrem, jen pro zajímavost: V Kanadském městě zvaném Fort St. John (cca 19 000 obyv.) se včerejší 5. hodina ranní prezentovala 45 cm sněhu. Ačkoli zde meteodeník sahá až do letopočtu 1942, takto zasněžený 26. říjen nepamatoval. Padl rekord z roku 2012, a to 23 cm.

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...