HERWARTOVY NÁRAZY

31.10.2017 9:04 | Autor: Kamil Sojka

Tisíce cestujících v nejistotě, statisíce domácnostní ve středověku (tj. bez elektřiny), nespočet materiálních škod a v neposlední řadě několik obětí na životech. O kriminálnosti tlakové níže Herwart, která velice rozvášnila nedělní počasí nejen v České republice, nemůže být pochyb. Spravedlivým trestem budiž její úplné vyplnění (tj. zaniknutí) kdesi v severoasijském vzdušném prostoru.

Začněme ve světě zvaném planespotting. Předvčerejší nanejvýš neklidná povětrnostní situace zaměstnala také piloty, a to příkladem na letišti v německém Düsseldorfu. Máte-li rádi letadla, určitě uvítáte vysoce kvalitní (tj. rozložení 4K) záznam z jeho prostor:

https://www.youtube.com/watch?v=73bseqCpoUQ

Ještě přidejme pohled z vnitřku letadla aneb neúspěšné přistání v Salzburgu:

https://www.youtube.com/watch?v=FUBtvy3Xssc

A nyní se již zabývejme Herwartovými údery:

Areál mezinárodního letiště v rakouském Salzburgu čelil nárazům až přes 100 km/h, v maximu se jednalo o 112 km/h, není proto divu, že se nemnohým lidem na palubě při přistávání poněkud přitížilo. Takto rázný poryv větru v Salzburgu již nějaký ten pátek evidován nebyl, přinejmenším šlo o nejbouřlivější den tohoto roku. Náraz odpovídající 112 km/h a více byl v Salzburgu naposledy registrován v úterý 31. března 2015, kdy se konalo sblížení východního okraje azorské tlakové výše s jižním cípem tlakové níže se středem nad jižní Skandinávií. Větroměr tenkrát hlásil až 122 km/h. Fičelo i u nás, příkladem Milešovka pokořila mez 130 km/h.

Nárazy větru jsou značně různorodé. Kupříkladu v Mostě, kde Herwart zničil dřevěný kostel (veřejnosti nepřístupný, majiteli opomenutý), se už v sobotu ráno v průsmyku mezi Hněvínem a Širokým vrchem angažovaly nárazy kolem 50 až 60 km/h. Přitom jen o cca 50 m dále, v zákrytu Hněvína, mobilní anemometr hovořil o přinejhorším 15 km/h. O den později tu padlo několik stromů.

Vraťme se na vrchol Českého středohoří. Ten na konci minulého týdne odolával větru o nárazovitém tempu v okruhu 150 km/h, ukázkově v 11 hodin bylo zaznamenáno až 151 km/h. Herwart tím pádem do značné míry reprízoval „kolegu“ Kyrilla, neb v pátek 19. ledna 2007 ve 4 hodiny Milešovka taktéž hostila náraz v podobě 151 km/h. A když už jsme v horských polohách, tak hurá na Sněžku. Polský větroměr tečoval (ale nejspíše i přešel) hranici 180 km/h, ten český (Sněžka-Poštovna) na tom byl fakticky identicky, jelikož rovněž mluvil o cirka 180 km/h. Tak jako tak, Kyrill evidentně odolal.

Praze-Ruzyni Herwart nadělil nárazy až okolo 94 km/h, obdobně jako relativně nedaleké Libuši, kde bylo stropem nějakých 83 km/h. Slušné hodnoty, ačkoli k překonání Kyrilla a jeho až takřka 130 km/h ještě „trochu“ scházelo. Ve stejné či horší situaci jako Praha byla řada dalších zákoutí Česka. Nyní je hlavní to, že přinejmenším v nejbližších dnech nás žádná cyklóna s kriminálními choutkami nečeká.

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...