NEDÁVNÉ BURÁCEJÍCÍ POČASÍ V OCEÁNII

9.11.2017 8:46 | Autor: Kamil Sojka

Začněme v australském Queenslandu:

Nad jihovýchodním sektorem druhé největší australské spolkové země předevčírem, to znamená v úterý 7. listopadu, došlo ke střetu jihovýchodní partie oblasti nízkého tlaku se středem nad středním Queenslandem se severovýchodní částí oblasti vysokého tlaku s centrem u jihoaustralského pobřeží. Poměrně blbá skutečnost, poněvadž nastala srážka masy relativně chladného (a vlhkostí obdařeného) oceánského vzduchu s masou poměrně teplého vnitrozemského vzduchu. Výsledkem bylo zrození majestátné kupovité oblačnosti, jejíž vzestupné (a následně i sestupné) proudy byly vskutku ambiciózní.

Svědkem je Bundaberg, zaokrouhleně sedmdesátitisícové město ležící hrubým odhadem 1 000 km severně od Sydney. Supercela sem přinesla náraz větru odpovídající až 98 km/h, přičemž během pouhých 10 minut ze sebe vypustila 22 mm srážek neboli 22 l vody na metr čtvereční. Mimoto za 5 minut stihla teplotu vzduchu srazit o 7 °C. Celkově Bundabergu dopřála 39 mm srážek, nebyla proto příliš daleko od toho, aby pokořila rekord z roku 1970, jenž je roven 41 mm. Průměrný srážkový úhrn vztahující se na 7. listopad činí 4 mm (přesně 3,5 mm).

Už samotný příchod této supercely byl respektuhodný, však posuďte sami:

https://www.youtube.com/watch?v=5Jjvitk8eRo

V jiných zákoutích Queenslandu se bouřková aktivita prezentovala nárazy až okolo 150 km/h a k tomu ledový projektily, jinými slovy kroupami, o průměru až 5 cm.

Rovněž relativně nedaleký Nový Zéland čelil nepříznivé povětrnostní situaci. A to kvůli hlubší tlakové níži, v jejímž srdci ručičky mechanických barometrů slétly pod hranici 980 hPa. Nejvíce byl zasažen Jižní ostrov, který je silně hornatý – návětrný efekt pohoří způsobil, že byl na leckterých místech registrován trojmístný úhrn srážek. Nicméně vzhledem k řídkosti osídlení těchto koutů Jižního ostrova se tato skutečnost mnoha Novozélanďanů nedotkla.

V blízkém okolí Wellingtonu, který je hlavním městem tohoto poněkud izolovaného souostrovního státu, anemometry naměřily až 154 km/h. Přesně šlo o větroměr na kopci Kaukau, jehož vrchol se nachází 445 m nad hladinou moře. I přímo ve Wellingtonu, v polohách v okruhu 5 m n. m., kdovíjak poklidno nebylo, naopak – v noci z úterý na středu průměrná rychlost větru až 60 km/h, v nárazech více než 80 km/h, v maximu konkrétně 105 km/h. Aneb zaoceánská verze „našeho“ Herwarta.

Přestože na Novém Zélandu za několik týdnů odstartuje léto, v předchozích desítkách hodin tu zásluhou zmíněné cyklóny sněžilo. Samo sebou jen ve výše položených oblastech, například v sousedství Kingstonu, jež překračuje 1 500 m n. m.

Závěrem ještě zmiňme dost možná poslední vyspělou tropickou tlakovou níží letošní atlantické sezóny. Řeč je nyní o tropické bouři Rina, která se včera odpoledne zdržovala poblíž kanadského Newfoundlandu a již z družicových snímků bylo zřejmé, že jí dochází dech. Pevninu nezasáhne.

 

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...