SVÁTEČNÍ DEN DÍKŮVZDÁNÍ

25.11.2017 9:25 | Autor: Kamil Sojka

Americký Den díkůvzdání letos připadl na 23. listopad, který je jeho druhým nejdřívějším termínem, proto se první adventní neděle uskuteční v termínu nejpozdnějším, takže 3. prosince. Vzdušný prostor Spojených států ve čtvrtek nehostil žádný výrazný tlakový útvar, prakticky všude se ručičky mechanických barometrů zdržovaly v rozmezí od 1000 do 1020 hPa. Sváteční čas se proto až na malé výjimky potvrzující pravidlo nesl v poklidném duchu, alespoň co se chování troposféry týče. Nicméně nějaký ten extrém by se přeci jen našel. Řeč je konkrétně o rekordně vysokých teplotách.

Zaprvé: Denver

Coloradské metropoli příhodné proudění dopřálo až 22,2 °C. Nahlédneme-li do denverského meteodeníku, jemuž je už 145 let, nabudeme znalosti o tom, že ten nejnepodzimnější 23. listopad nastal v sezóně 1915, když se rtuť teploměru vyšplhala až na 22,8 °C. Tenkrát se ale jednalo o úterý, stejně jako v roce 1905, kdy se tato čtyřiadvacetihodinovka pyšnila až 21,1 °C. Co z toho vyplývá? Že nejteplejší 23. listopad hostící Den díkůvzdání pochází z letoška. Popravdě v Denveru zažili teplem nejobdařenější Den díkůvzdání vůbec.

Co se prozatímního totálního maxima období 22. až 28. listopadu týče, nadále je rovno 25,0 °C a datuje se na neděli 25. listopadu 1990. Protikladnou hodnotou, tudíž totálním minimem, je -25,6 °C a na svět přišla v neděli 27. listopadu 1887.

Zadruhé: San Diego

Domovská a pracovní půda našeho zaoceánského kolegy Jimmyho Taegera se předevčírem prohřála až na tropických 30,6 °C, díky čemuž bylo pokořeno do nedávna zlatých 30,0 °C z letopočtu 1924. Znamená to tím pádem, že sandiegský lid byl svědkem nejžhavějšího 84. dne meteorologického podzimu za celou dobu pozorování (1874 až současnost). Nejvyšší denní teplotou 30,0 °C se mimochodem blýskl také 23. listopad 1950. Ještě větší vedro bylo v San Diegu ve středu, a to až 33,3 °C neboli 92 °F. Rovněž nanejvýš raritní událost, zjevila se totiž nejopozdilejší Fahrenheitova devadesátka veškerých časů. Předchozím nejpozdnějším datem výskytu 90 °F a více byl 12. listopad 1974, jenž teplotní křivku vyhnal až na 91 °F čili 32,8 °C.

Mírně škoda, že tentoroční Den díkůvzdání nepřipadl právě na 22. listopad, načež by měl v životopise teč hranice 33,3 °C. Mírně proto, že se i tak pasoval do role nejparnějšího Dne díkůvzdání za celou „moderní éru“, počínaje 40. léty 20. století a konče současností totiž San Diego ve dnech 22. až 28. listopadu takovému parnu nečelilo.

Zatřetí: Los Angeles

33,3 °C, toť přesné znění čtvrtečního denního maxima v losangeleském centru. Něco takového se ve smyslu data událo teprve poprvé, aneb 23. listopad 2017 skolil 23. listopad 1933 a jeho 32,8 °C. O 24 hodin dříve bylo ještě hůře, poněvadž bylo až 33,9 °C, kvůli čemuž padlo 31,7 °C z 22. listopadu 1950. Asi nebude infarkt nahánějícím, že rovněž Los Angeles tento týden navštívil nejméně chladný Den díkůvzdání od počátku věků.

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...