EXTRÉMNĚ DEŠTIVÝ DEN V METROPOLI MAHÁRÁŠTRY

7.12.2017 8:54 | Autor: Kamil Sojka

Plus mínus dvanáctimilionová Bombaj, ta je hlavním městem indického státu Maháráštra, který je díky svým přibližně 307 000 km² bezmála čtyřikrát větší než Česká republika. V populačním kontextu je nepoměr zcela překvapivě ještě výraznější, v tomto ohledu nás Maháráštra přesahuje skoro jedenáctkrát, poněvadž je domovem pro více než 112 000 000 lidí, takže kupříkladu Ostravu by pojmula zhruba třistakrát. Samotná Bombaj pak pobývá na 19. severní rovnoběžce, v subekvatoriálním podnebném pásu, jehož základním rysem je střídání letního (mokrého) a zimního (suchého) monzunu.

Prosinec, jakožto úvodní třetina každé nadrovníkové meteorologické zimy, naprosto šokujícně do Bombaje mnoho srážek nepřináší, přinejmenším v obecném smyslu. V průměru má na kontě 5 mm, přičemž na celou zimní sezónu připadá 7 až 8 mm, z čehož vyplývá, že právě nejchladnější pasáž roku je nejvhodnějším termínem pro návštěvu tohoto subkontinentu. Ostatně to je důvodem, proč se na nedaleké Maledivy jezdí v zimních měsících, ačkoli zde je to s konvekční činností o malinko komplikovanější (jsou to zkrátka příliš malé ostrovy). Tak jako tak, v tomto týdnu bombajské počasí na statistiky ohled nebralo.

A to skrze cyklón Ockhi, jenž už nějakou tu desítku hodin není mezi námi. I když tato tropická tlaková níže k pobřeží Maháráštry a tím pádem i do Bombaje dorazila v poněkud zbídačeném stavu, čili již nebyla tak razantní jako nad otevřenými vodami východního Arabského moře, podařilo se jí urobit díru do bombajských meteorologických dějin. Jak konkrétně? Na stanici Bombaj-Santacruz (8 m n. m., asi 1 000 m východně od Indického oceánu) v úterý 5. prosince v době od 8:30 do 20:30 napršelo na zdejší poměry neoddiskutovatelně extrémně extrémních 36 mm srážek. Ještě raritněji bylo na stanici Bombaj-Colaba (11 m n. m., asi 21 000 m strmě jihozápadně od Bombaje-Santacruz), kde v témže termínu nasrážkovalo mrtvici přinášejících 70 mm srážek.

Přestože bombajští meteorologové začali projevy matky troposféry pozorně sledovat dávno před naší exkurzí na Zemi, přesněji definováno od letopočtu 1875, takto deštivý den v závěrečné dvanáctině roku ještě nezažili. Jinými slovy úterní Bombaj hostila nejbohatší čtyřiadvacetihodinový prosincový srážkový úhrn za posledních 142 let. To je sice pěkné, ale tož chtělo by to cifry, že? Takže:

V letech 1875 až 2016 platilo, že tím nejextrémnějším denním přídělem srážek registrovaným v prosinci je 31 mm. Zaznamenán byl v úterý 12. prosince 1967, a to na stanici Bombaj-Colaba. Ihned je proto jasné, že předevčírem byl tento záznam atakován hned dvojnásobně. Mimochodem, předvčerejší sprška byla prvním zimním deštěm od soboty 13. prosince 2014, kdy Bombaj evidovala „až“ 2 mm srážek. Ve dnech 14. prosince 2014 až 28. února 2015, 1. prosince 2015 až 29. února 2016, 1. prosince 2016 až 28. února 2017 a 1. až 4. prosince 2017 v tomto gigaměstě nespadla ani kapka (resp. neudál se měřitelný přísun vláhy).

Střídmou nevšední rovněž může býti to, že taktéž wisconsinské město Wausau (max. 40 000 obyv.) čelilo nebývale štědré srážkově aktivitě. Nyní je řeč o pondělí 4. prosince a jeho 15 mm srážek, nejlepší výkon od sezóny 1895. Na druhé místo sklouzl 4. prosinec 1953, jenž přinesl 10 mm srážek. A bronz je prozatím v rukách 4. prosince 2016, neb donesl 9 mm srážek.

 

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...