MRÁZ A SNÍH V MOBILE (ŠÍŘKOVÁ ÚROVEŇ KÁHIRY)

11.12.2017 7:24 | Autor: Kamil Sojka

Jak to, že se sněhové vločky spolu se zápornými teplotami dostaly až k pobřeží Mexického zálivu, jsme si už řekli. Pojďme proto přímo k věci.

Ačkoli je alabamské Mobile, s bezmála 200 000 obyvateli třetí největší město této jižanské země, ubytováno na 30. severní rovnoběžce, jinak řečeno na rovnoběžkové hladině egyptské Káhiry, na rozdíl od mnoha českých obcí a měst se před pár desítkami hodin stalo hostitelem sněžení a následně taktéž, neoddiskutovatelně raritně, tvorby sněhové pokrývky, pravda velice skromné (a mokré).

Srážky v zimním skupenství se v tomto cípu Alabamy konaly v pátek večer a přispěly k tomu, že teplotní křivka sestoupila k bodu mrazu. Být koncentrace vloček sněhu malá, ihned by po kontaktu se zemským povrchem skonaly, jinými slovy se přeměnily ve vodu. Jelikož však srážková aktivita byla aktivnější, ledové krystalky po přistání zůstávaly na živu (a lepily se na vegetaci atd.). Suma sumárum, nakonec se v Mobile zformoval rovný palec (tj. 2,5 cm) silný sněhobílý kobereček.

Nu dobrá, Alabamu včetně jejího Mobile jednoduše ofoukl krutý severák a k tomu trocha srážek, nic až tak extrémního. Tato domněnka se sice logicky nabízí, ale pravdou přespříliš políbena nebyla. Navzdory obecné kontinentálnosti severoamerického vzdušného prostoru Mobile sněhem obdařeno nebývá. Přestože se profimonitoringu troposféry věnuje už 175 let (tj. od roku 1842), palcem sněhu bylo zkrášleno teprve poprvé.

Bavíme se nyní pouze a jen o 8. prosinci. Jeho nejzářivějším sněžným výsledkem v rámci letopočtů 1842 až 2016 bylo skoro neměřitelné množství, doslovně nanejvýše pár mm, a to v sezóně 1942. Tudíž jak je vidno, z dosavadních sto sedmdesáti pěti 8. prosinců byl pouze jeden z nich obohacen alespoň trošku smysluplným sněhobílým nádechem.

Pro „pobavení“: V čistokrevně nížinatém (40 m n. m.) městečku Gilbertown (cca 135 km severně od Mobile) prý napadlo naprosto respektuhodných 13 cm sněhu. V nížinách nalézajících se na úrovni jižního Tuniska se zrodila přes 10 cm hluboká souvislá sněhová pokrývka. Ani ta naše Milešovka na tom se sněhem takto dobře nebyla, když hovořila o „chabých“ 5 cm sněhu.

Sobotní odpoledne Mobile dopřálo až 8,3 °C, zimní atmosféra proto byla jepičí záležitostí. Jitro ještě stihlo nabídnout až -1,1 °C, ničeho tím ale nedosáhlo, protože doby minulé hýřily mnohými svéráznými anticyklonálními vpády chladu z předalekého severu. Ve smyslu 9. prosince se ten nejúspěšnější udál v roce 1917, kdy Mobile vychladlo až na -5,6 °C. Na dnešek (tj. 11. prosinec) připadá rekord z ročníku 1957, rovněž je roven -5,6 °C. Co se aktuálního totálního minima za měsíc prosinec týče, tím je -13,3 °C a na svědomí jej má Boží hod vánoční 1983. Štědrý den 1989 spolu s 23. prosincem nadělil až -12,8 °C, tato hodnota je v prosincovém kontextu tou druhou nejnižší. Další prosincové dny prozatím 9 °F (tj. -12,8 °C) a méně nenaservírovaly.

Závěrem sumarizace období od 1. 1. 2011 do 1. 12. 2017:

Mobile, Alabama: Průměrná teplota 19,4 °C, nejnižší teplota -10,0 °C, nejvyšší teplota 39,4 °C…

Káhira, Egypt: Průměrná teplota 22,9 °C, nejnižší teplota 4,6 °C, nejvyšší teplota 44,7 °C…

 

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...