STATISTIKY IGNORUJÍCÍ TEPLOTY V KALIFORNII

13.12.2017 10:11 | Autor: Kamil Sojka

People gather at the beach near the Huntington Beach Pier. The weather in Southern California has been unseasonably warm. (File Photo by Cindy Yamanaka, Orange County Register/SCNG)

Ve smyslu počasí a s ním souvisejícího přírodního dění je nejjihozápadnější země kontinentálních Spojených států amerických převelice různorodá neboli pestrá, kontrastní, neomezující se. V nejvyšších partiích Kalifornie se dá potkat sněhová bouře, za níž by se nestyděl ani dálný sever, v propadlinách majících trvalé bydliště v pouštním vnitrozemí se naopak čas od času promenádují Celsiovy padesátky, přitom „jen“ o pár stovek kilometrů západněji je celkem příjemně a nejen surfaři brázdí teplotně vřelé vody Tichého oceánu… V přítomných chvílích se Kalifornie do novinových plátků dostává především díky masivním požárům zanechávajícím po sobě naprostou spoušť. Avšak zatímco mnozí Kaliforňané při pohledu na žhnoucí les doufali (doufají) v pomoc vyšší moci, jiní naopak v naprostém klidu relaxovali na pláži. Narážka nyní naráží na nezvykle vysoké nejvyšší denní teploty.

Jako první zmiňme plus mínus třicetitisícové Paso Robles nacházející se v podstatě na půli cesty mezi Los Angeles a San Franciscem. Na konci zesnulého týdne, to jest v neděli 10. prosince, se tady vzduch prohřál až na 23,9 °C, čímž byl pokořen záznam ze středy 10. prosince 1958, a to 23,3 °C. Za skoro letním pojetím desátého dne meteorologické zimy stál sebevědomý hřeben vysokého tlaku. Nutno podotknout, že i Paso Robles a jeho okolí sužuje sucho, současná troposférická situace zvyšuje nebezpečí vzniku požárů na extrémní stupeň. Zlaté české orkány (a jednou za čas sněžné kalamity)…

V okresu Orange County, jehož západní hranice vede suma sumárum 20 km východně od katastrální výměry samotného Los Angeles, kromě několika jiných existuje Santa Ana. Z populačního aspektu jde o druhou Ostravu, poněvadž je domovem pro 335 000 Američanů. Klíčovou býti ta skutečnost, že se zde neděle dopracovala k dennímu maximu 31,1 °C. Shledáváte-li tuto teplotu přehnaně horkou, máte pravdu. Popravdě se těchto 31,1 °C pasovalo do pozice nejparnějšího nedělního denního maxima v rámci celých kontinentálních Spojených států amerických. Samotná Santa Ana byla svědkem nejnezimnějšího 10. prosince za celou dobu pozorování, tudíž od roku 1999.

V zásadě nedaleké takřka devadesátitisícové město Newport Beach předpředevčírem naměřilo až pětaosmdesát stupňů Fahrenheita čili dvacet devět celých čtyři stupně Celsia. Sečteno a podtrženo, letošních 29,4 °C srazilo na kolena 26,7 °C zaznamenaných ve středu 10. prosince 1924.

Losangeleské centrum nad 29 °C nezamířilo, proto nenastal atak ani bronzových 29,4 °C z letopočtu 2004. Na stříbrném postu je nadále 10. prosinec 1958 (30,0 °C) a zlatá medaile pořád visí na krku 10. prosinci 1950, jemuž se podařilo rtuť teploměru vykopnout až na 30,6 °C. Neuškodí podotknout, že střední sektor tohoto gigaměsta se profesionálnímu monitoringu spodku troposféry věnuje již od sezóny 1877, jinými slovy rovných 140 let.

O poznání severnější San Francisco (měření od roku 1945) takto nechladné 10. prosince nepamatuje:

1. místo: 10. prosinec 1958 (21,1 °C)

2. místo: 10. prosinec 2012 (18,9 °C)

3. místo: 10. prosinec 2014 (18,3 °C)

Úvodní třetiny zim 2011/2012 až 2016/2017 San Franciscu poskytly nanejvýše 21,7 °C (2011).

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...