PROZATÍMNÍ SNĚŽNÁ MAXIMA ZIMY 2017/2018

19.12.2017 8:39 | Autor: Kamil Sojka

Ani troposféra není továrna na splněná přání, a tak i letošní vánoční počasí mnoha Čechům spokojenost nenadělí. Přestože do svátečního přelomu týdnů zbývá ještě nějaká ta desítka hodin, musel by se stát zázrak, aby se na stech procentech území České republiky konaly Vánoce na sněhu. Rovněž včerejší odpolední prognózy modelu GFS (ale taktéž dalších „výpočetních meteorologů“) byly z pohledu idylických představ o troposférickém charakteru Vánoc poněkud bolestivé, neb hovořily o jakoby zonálním, maličko svižnějším západním až mírně jihozápadním proudění. Odhady na vzdálenější přítomnost potom malovaly rozsáhlé pole nízkého tlaku s centrem nad Britskými ostrovy, což by pro nás znamenalo neohrožený jihozápadní expres. Tož žádná sláva, že?

Nicméně ruku na srdce, čas od času „virtuální počasologové“ (GEM, GFS, ECMWF, WRF a další) šlápnou vedle a za okny se píše jinačí příběh. Příkladem na konci předešlého týdne leckde „šokovala“ srážková aktivita spjatá s rádoby necílevědomou brázdou nízkého tlaku. Výsledek? Našla by se místa, kde se konal doposud nejsněhobělejší (nejzimnější) úsek právě probíhající zimy (jo, jo, z kosmického hlediska toto roční období odstartuje až za pár hodin). Názornou ukázkou budiž…

Most: Toto plus mínus sedmdesátitisícové město je možná situováno na severozápadě Čech, avšak kvůli Krušným horám při srážkách jdoucích od severozápadu krapet strádá (srážkový stín). Občas se ale štěstí usměje, tak jako v neděli 17. prosince, kdy se v popoledním čase odehrála raritně ambiciózní (intenzivní) sněhánka. Skoro tzv. bílá tma si hravě poradila i s teplotami kolem 2 °C a na zemi se usadil mohutný poprašek. Nemluvě o sněhem obalené vegetaci. Sníh následně přežil také celé pondělí, načež byl pokořen výkon neděle 10. prosince, v níž ve večerním čase zásluhou okluze napadl cirka 1 cm sněhu, jenž roztál již v průběhu následujícího dopoledne. Co do Mostu přinese advent čtvrtý? Asi to, co ten první, tedy ho…

České Budějovice: Metropole jižních Čech teď v neděli také hostila slušnou chumelenici, když do jejího srážkoměru v čase 19:00 až 24:00 zamířily 4 mm srážek (při teplotách zlehka pod 0 °C). Na rozdíl od Mostu většina sněhových vloček nepřišla na zmar.

Zrychleme tempo (výška sněhové pokrývky včera ráno):

Karlovy Vary: 16 cm, nejvíce od čtvrtka 16. února 2017 (18 cm)**

Kocelovice: 14 cm, nejvíce od pondělí 25. února 2013 (20 cm)

Plzeň: 3 cm, nejvíce od středy 8. února 2017 (3 cm)*

Temelín: 8 cm, nejvíce od pondělí 6. února 2017 (8 cm)

Ústí nad Labem: 11 cm, nejvíce od pátku 14. února 2017 (14 cm)**

*Pomineme-li 10. prosinec a jeho 3 cm. **Zapomeneme-li na 17. prosinec a jeho 17 a 14 cm.

Praha-Libuš byla v pokročilém věku druhoadventní neděle oblečena do 2 cm tlustého sněhobílého kabátu, šlo o nejsmysluplnější zimní oděv od čtvrtka 9. února 2017, jenž téže bodoval „až“ dvoucentimetrovou pokrývkou. To samé platí i o Ruzyni, jež předvčerejší večerní čas strávila ve 3 cm sněhu, zásluhou čehož evidovala sněhem nejobdařenější moment od soboty 4. února 2017 (4 cm).

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...