SKUTEČNĚ ŠTĚDRÝ DENNÍ PŘÍDĚL SNĚHU V CALGARY

23.12.2017 9:23 | Autor: Kamil Sojka

Protože český sníh v nejméně vzdálené přítomnosti čekají dosti vlhké časy, což je s ohledem na datum převelice smutná, jinak řečeno pokárání hodná skutečnost, nemluvě o tom, že mnohde ani žádný neleží a přinejmenším do (konce) Vánoc ani ležet nebude, vydejme se do kanadského Calgary, které mělo z ryze zimomilného hlediska to štěstí, že čelilo vydatnému sněžení, navíc při teplotách hlouběji pod bodem mrazu, přesněji definováno v širším okruhu -10 °C. Vše začalo před nějakými čtyřmi dny.

V úterý 19. prosince v 5 hodin a 0 minut se calgarské počasí tvářilo následovně:

Oblačno, severně orientovaný mírumilovný vítr o průměrné rychlosti do 10 km/h, zdánlivě srážkovou aktivitu odpuzujících 1020 hPa, čistokrevně zimních -9,0 °C, teplota rosného bodu zlehka pod -13 °C, dle vlhkoměru decentně přes 70 %, na zemském povrchu symbolický poprašek nedosahující ani 1 cm… V následujících stovkách minut teplotní křivka pozvolna stoupala, až v 11 hodin a 0 minut, plus mínus, doputovala k vrcholu v podobě -6,5 °C. Směr proudění vzduchu se začal stáčet k východu, rovněž přibylo oblaků, sněhonosných oblaků.

8 cm prašanu, -9,7 °C, 1018 hPa… Toť již úterní 23. hodina a 0. minuta, v průběhu úterně-středeční noci ale sněžení neustalo, opak byl pravdou, poněvadž „už“ před středečním polednem Calgary zkrášlovala 16 cm hluboká souvislá pokrývka. Takto má vypadat ta pravá (před)vánoční sněhová nadílka. Rekord však nepadl, veškeré dosud zmíněné údaje pocházejí z letištní stanice sídlící v severním sektoru Calgary a deník jí vedený mimo jiné prozrazuje, že ten nejzasněženější 20. prosinec nastal v sezóně 2008, kdy se zde povalovalo až 29 cm sněhu. Ani teploty díru do světa neudělaly, legendárním -35,0 °C z 20. prosince 1921 se totiž ani kapánek nepřiblížily.

Do včerejška v tomto cípu Kanady mnoho sněhu nepřibylo, v 8 hodin a 0 minut byl k mání 15 cm silný sněhobílý koberec (úbytek 1 cm způsoben přechodně až čerstvým větrem) s tím, že v prvních 480 minutách pátečního dne calgarská rtuť teploměru neklesla pod -11,3 °C, čili -39,4 °C z roku 1884 zvýšenou produkci adrenalinu neregistrovalo. Máte-li v Calgary příbuzné a míříte za nimi na svátky, počítejte, přinejmenším v areálu letiště, s cirka 15 cm sněhu a teplotami kolem -20 až -10 °C.

Přesto nebude lží povědět, že v nejpočetnějším městě prérijní Alberty evidovali sněžný rekord.

Calgarský svět podobně jako ten pražský není nejmenší, počet meteostanic tím pádem není omezen pouze na číslici jedna. Taktéž troposféra umí na jedné straně velkoměsta uskutečnit zcela jiné představení než na konci opačném. No nechoďme kolem horké kaše:

Z ryze srážkoměrného úhlu pohledu se rozebíraná sněhová činnost na calgarských přistávacích a vzletových drahách rovnala 16 mm, platilo tedy, že 1 mm srážek = 1 cm sněhu. Ale na calgarském jihu byli obdařeni až více než čtvrt metrem sněhových vloček. Slovy přesných cifer se jednalo o 31 cm ledových krystalků (tj. 31 mm srážek ve sněhu), čímž byl více než dvojnásobně atakován záznam z letopočtu 1953. Prostě a jednoduše zima v plné kráse…

 

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...