EXTRÉMNÍ SRÁŽKY NA HAVAJSKÝCH OSTROVECH

24.12.2017 9:42 | Autor: Kamil Sojka

Tropický ráj jménem Havaj patří k nejvíce izolovaným zemím na světě. Bude-li výchozím bodem metropolitní Honolulu, tak není nepravdou, že se nejbližší pevnina, v tomto případě jižní pobřeží Kalifornie, nachází o 3 900 km dále, respektive severovýchodněji. Žádná transpacifická dálnice či železnice spojující havajské a kalifornské teritorium zatím neexistuje a přinejmenším ještě nějakou dobu ani nebude, takže vše zprostředkovávají letadla a lodě (a samo sebou podmořské optické kabely, součást páteřní sítě internetu). Osamocenost Havajských ostrovů se samozřejmě odráží i na podnebných možnostech, jinak řečeno se zdejší klima nejeví tolik pružným jako na jiných místech situovaných na shodné zeměpisné šíři. Chtělo by to příklad, že?

1. ledna 2011 až 31. prosince 2016:

Honolulu, USA: Tp 25 °C, Tmin 14,4 °C (4. ledna 2015), Tmax 33,9 °C (7. září 2014), RVVp 69 %

Nágpur, Indie: Tp 27 °C, Tmin 5,0 °C (29. prosince 2014), Tmax 47,9 °C (22. května 2013), RVVp 65 %

Je vysoce nepravděpodobné, že by se zimní (prosincovou) českou oblohou prohnala mračna typu kumulonimbus, která by plodila jeden blesk a hrom za druhým, přičemž by na některou partii nebo partie srážkoměrné sítě za relativně krátkou dobu shodila až několik stovek tisíc mililitrů vody. V části Země nacházející se asi 12 000 km jihozápadně od České republiky zcela šokujícně něco takového možné je. A tím už se konečně dostáváme k předmětu této rozpravy, to jest k extrémně srážkonosné oblačnosti, jež v tomto týdnu zamířila do havajského vzdušného prostoru.

Nejbrutálnější byla středa 20. prosince, poněvadž západu ostrova Maui ve své rané fázi dopřála 67 mm srážek, a to za 60 minut. Celodenní neboli čtyřiadvacetihodinový příděl troposférické kapaliny byl roven 147 mm, díky tomu byl pokořen rekord z letopočtu 1955, jehož zněním bylo 82 mm. Dokážete si představit, že by těchto takřka 150 mm srážek bylo ve formě sněhu? Je to krapet sci-fi, nicméně idea je to „hustá“. Není pochyb o tom, že by více méně všechny novinové plátky skloňovaly Havaj. Pojďme ale dále (a do reality).

Na severním pobřeží západního Maui ještě zůstaňme, akorát se z mezinárodního letiště sloužícímu městu Kahului přesuňme do sousedního Wailuku (přes 15 000 obyvatel). V tomto cípu Spojených států amerických se předposlední středeční den ročníku 2017 pochlapil celkem 206 mm deště, opodál do srážkoměru zaparkovalo dohromady 172 mm totožného materiálu, Haiku bydlící zhruba 19 km severovýchodně od Wailuku naměřilo hnedle 160 mm srážek, hranice 100 mm byla rovněž pokořena u cca tisícového městečka Hana, na hoře Puʻu Kukui, v maloměstě Mahinahina (zaokrouhleně 900 obyvatel)…

Velmi deštivé počasí zažilo i čtyřicetitisícové Hilo, jemu středa dopřála až 104 mm srážek, načež se letošní 20. prosinec stal druhým nejdeštivějším 20. prosincem za celou dobu pozorování (1949 až současnost). Na královském trůnu je nadále 20. prosinec 1974, který má na kontě až 113 mm srážek. Na bronzovou příčku byl sesazen 20. prosinec 2009 spolu se svými 52 mm srážek.

 

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...