V ČESKU JAKO NA KRÉTĚ ANEB ŠTĚDRÝ DEN 2017

25.12.2017 14:25 | Autor: Kamil Sojka

Neospalý příliv vlhčího a hlavně nezimonosného vzduchu z Atlantického oceánu po severní a částečně také východní partii oblasti vysokého tlaku, jejíž srdce tepalo kdesi ve francouzsko-švýcarském nadzemském prostoru. To ve zkratce počasový charakter posledních 24 hodin předposledního týdne roku 2017, v letošním případě zároveň Štědrého dne. Na idylické pojetí Vánoc (= alespoň pár centimetrů sněhu a čtyřiadvacetihodinový mráz i v nejnižších polohách) si tedy budeme muset počkat přinejmenším 365 dní.

Nedělní odpolední, ale taktéž noční, ranní, dopolední a večerní teploty jaksi nenaznačovaly, že je úvodní třetina meteorologické zimy 2017/2018 již v důchodovém věku. Však posuďte sami aneb některé včerejší popolední (nikoli nejvyšší denní) hodnoty:

10,7 °C – Dyjákovice

10,6 °C – Kopisty (Most)

10,4 °C – Děčín

10,3 °C – Osoblaha

10,2 °C – Ústí nad Labem (Vaňov)

Nebylo by na škodu zmínit, že polská meteorologická stanice na Sněžce během štědrodenního dne naměřila nárazy až okolo 185 km/h. Zdali se jednalo o reálné povětrnostní podmínky, či polský anemometr zkrátka požil více vaječňáku, to nechť každý posoudí sám. Kupříkladu hrubojesenický Šerák, který je „jen“ o přibližně 300 m nižší, hovořil o poryvech nanejvýš kolem 80 km/h, přičemž totéž svědectví dodala obdobně vysoká Lysá hora. Ach ti Poláci.

Iraklio, hlavní město ostrovní Kréty, dne 24. 12. 2017 v 8:00 naměřilo 8,0 °C. O plus mínus 1 900 km severozápadněji, v nejvýznamnější stanici železničního úseku Cheb – Ústí nad Labem, to znamená v Mostě, se identický moment chlubil 8,9 °C. Na severozápadě Čech navíc nebylo příjemněji pouze ve smyslu teplotním, v Irakliu totiž fičel neklidný vítr produkující údery o intenzitě až mezi 70 a 80 km/h, Mostečané takovéto rozmary troposféry snášet nemusely. Ještě neopomeňme dešťové kapky, jež krétskou metropoli doprovázely nejen v průběhu jitra.

Osoblaha, bez diskuzí nejteplejší, nebo přinejmenším jedno z nejprohřátějších zákoutí sváteční České republiky (dozajista by se našla teplejší místa – teploměry přeci nejsou všude). Proč? V době od 3:00 do 7:00 si tato obec nejednou zaflirtovala s Celsiovou dvanáctkou, jinak definováno zamířila ke 12 °C. Mírně paradoxní může býti, že 18. hodinu zde strávili pod 8 °C, kdežto 6. hodinu v sousedství 11 °C. Tak jako tak „hic“. V nedělním Irakliu se 6. hodina neblýskla ani ne 8,5 °C, takže…

Ale pozor – západokrétská Chania v rané fázi včerejška dokonce slevila až na 5,6 °C, z čehož vyplývá, že tu bylo chladněji než leckde v tuzemsku. Dejme tomu na Chomutovsku sobotně-nedělní noc nešla pod 6,8 °C s tím, že příkladem 5. hodina naservírovala 7,8 °C, z čehož vyplývá, že v Chanii měli o 1,6 °C méně (tudíž 6,2 °C). Zimo, zimo, ty hříšnice.

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...